Allmänt, Forskning

God jul med universitetets forskare

Bättre metoder för att fördela klimatansvaret. En god jul till alla européer med försämrad arbetsrätt. Mindre kött på julbordet eller att alla cancerpatienter får en egen patolog. När forskarna får önska sig vad de vill i julklapp är ämnena lika skiftande som forskarna i Lunds universitets adventskalender.

AdventkalendernInför den 1 december lanseras Lunds universitet Adventskalendern 2013. Bakom de 24 luckorna döljer sig en forskare som önskar sig en julklapp. Den som öppnar alla 24 luckor blir inte bara allmänbildad utan får också insyn i universitetets enorma forskningsbredd eftersom alla önskningar är kopplade till forskningen –  från humaniora till teknik.
Det är första gången som en gemensam LU-kalender har tagits fram.
–  Vi testar gärna nya sätt att nå ut med forskning till allmänheten. Att använda rörlig bild är ett sätt för oss att visa forskningen på och något som vi ser kommer allt mer. Inte minst har vi rönt stora framgångar internationellt med olika forskningsfilmklipp, säger Ulrika Oredsson.
Totalt medverkar 24 forskare från hela universitetet. Kalendern kommer att finnas på webben och i sociala medier. Varje dag twittras dagens lucka ut i form av ett Youtube-klipp med tillhörande önskning.

Öppna luckorna på (from 1 december):
www.lu.se/adventskalender