Humaniora, Samverkan

Grattis Per Karsten….

… som av Grandiosa sällskapet utsetts till Årets Lundensare för ”att han initierade räddandet av kvarlevorna från 1600-talsbiskopen och gjorde dessa tillgängliga för såväl forskning som för allmän beskådan”.

Per Karsten, chef fr Lunds universitets historiska museum. Se ven LUM nr 8, 2013.Hur känns det?

– Det känns roligt för då har vi ju verkligen lyckats föra ut resultatet av detta arbete till det omgivande samhället. Men egentligen borde utmärkelsen gått till Peder Winstrup. Jag får vara hans representant här på jorden.

Vad händer närmast på Winstrup-fronten?

– Nu är det boken om honom som vi jobbar med ”Mannen och mumien” som ska komma ut till den 6 maj då vi inviger utställningen om honom på Historiska museet och samtidigt utställningen om växterna på hans tid i Botaniska trädgården.

Blir du aldrig trött på honom?

– I ärlighetens namn – nej. Han var en sådan mångvetenskaplig person och vi har egentligen bara öppnat dörren till 1600-talets forskare och människor. Och nu har jag ju till och med fått smaka på honom – tack vare den snaps, Lundasnaps som nu finns på Systembolaget och som är baserad på samma örter som fanns i hans örtagård och låg i hans kista.

Maria Lindh