Allmänt, Humaniora, Samverkan

Hallå Bengt Olle Bengtsson om filmen om LU

Du är professor emeritus i genetik, och har tillsammans med Jens Jansson, filmare, gjort en halv­timmeslång personlig filmberättelse om Lunds universitets framväxt och utveckling: ”People & Places”.

Jens Jansson och Bengt Olle Bengtsson. Se även LUM nr 4 2015.

Jens Jansson, filmare, och professor Bengt-Olle Bengtsson.

Hur fick ni idén att göra en film om LU?

Bengt Olle: – Det var när jag som ordförande i Universitetshistoriska sällskapet hade visning på Universitetsmuseet för ett par år sedan. En åhörare tyckte att jag borde filmas när jag berättar. Det tog litet tid att rigga projektet, men med stöd av museet och universitetet blev det av.

Det är er och inte universitetets officiella berättelse?

Jens: – Ja, och framför allt Bengt Olles, han är berättaren. Bengt Olle frågade mig innan vi började filma hur mycket av hans eget liv som borde finnas med. Så mycket som möjligt tyckte jag. Och det personliga upplägget är det som gjort att filmen fungerar och varit så rolig att jobba med.

Man får reda på var du Bengt Olle bodde som student och var du träffade din hustru! Och din fars gamla fotoalbum finns med i bildmaterialet…

Bengt Olle: – Ja, i marginalen. Men byggstenarna är universitetets olika utvecklingsstadier – från den storslagna starten på 1660-talet, med professorsstjärnor som Samuel Pufendorf som rekryterades från Tyskland. Över de svensk-danska krigen och början av 1700-talet då kvaliteten sjönk – något som bl.a. Linné berättade om – och hur universitetet återvann sin styrka och glans senare under 1700- och 1800-talen. Kvinnornas inträde genom Hilma Borelius finns med, liksom botanisten Bengt Lidforss som var en radikal debattör vid förra sekelskiftet.

Hur studenterna organiserade sig är ett särskilt kapitel…

Bengt Olle: – Ja, många studenter hade det både socialt och materiellt svårt, och på 1800-talet gick de och några yngre lärare samman i Akademiska föreningen. De fick ett eget hus och ett sammanhang. Studentkåren var också viktig och en progressiv kraft när den på 1940-talet startade ett daghem för studenter med barn.

Er film har inte mycket studentikosa inslag?

Jens: – Nej, vi var rörande överens om att utelämna det, eftersom det nämns i de flesta andra berättelser om universitetet.

Men vi hoppas att man mellan raderna förstår att Lund är en stad där man umgås och har kul.

Bengt Olle: – Vi vill också att folk ska tänka att fy katten, vilken vacker stad! Utan att det känns som en reklamfilm.

När och var kommer filmen att visas?

– Dels i samband med universitetets 350-årsjubileum om ett och ett halvt år, dels på Universitetsmuseet. Men den visas också redan nu för olika sällskap som jobbar med jubileet, och ska framöver kunna användas som en introduktion för studenter och andra som kommer till Lund. På sikt ska filmen finnas i digitala kanaler, både i sin helhet och i kortare snuttar, som speglar olika avsnitt av universitetets utveckling.

Text: Britta Collberg

Foto: Gunnar Menander

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *