Event, Forskning

Hallå Henrik Widegren om Fråga Lund

Du är medicine doktor i panelen i nygamla programmet ”Fråga Lund”. Tillsammans med Jessica Abbott, evolutionsbiolog och Gunnar Wetterberg, historiker, representerar du Lunds universitet i panelen.

HenrikWidegren

Henrik Widegren är en av panlisterna i Fråga Lund.

Hur var det att se sig själv i Fråga Lund?

– Spänt men kul! Jag tycker att de hade klippt ihop det bra. Visst var det lite skämskudde ibland, men mest var det roligt. Att se och höra sig själv med utanfrånperspektiv är förstås lite obehagligt första gången. Men jag tycker de andra i panelen är supersköna och duktiga på att svara.

Vad tycker du om kritiken mot programmet som främst går ut på att programledaren Kristian Luuk flamsar för mycket?

– Lite gäsp, den var väl förväntad? Det är ett populärvetenskapligt underhållningsprogram, inte nobelpristagare som spekulerar. Det verkar som att många tycker det är kul, och intresset för att få lära sig finns definitivt. Efter premiären var det full fart i chatten, frågorna vällde in. Jag tror att programmet väcker intresse för akademin hos nya grupper. Och om en enda ung människa blir intresserad av att studera vidare på grund av Fråga Lund, så är det gott nog för mig. Om man inte gillar programmet så kan man väl bara strunta i att titta på det?

Hur var stämningen när ni spelade in?

– Det blev nerv, eftersom det var live med 200 personer i publiken. För mig blev det kunskapskarneval. Jag har fått lyfta blicken och lära mig massor om allt möjligt som jag inte visste något om tidigare. Vi i panelen är väldigt olika personligheter men vi trivdes verkligen ihop. Efter ett par program tycker jag vi får till en naturlig och spänstig dialog.

Vad var svårt? 

– Att lyckas förklara på ett vettigt sätt och förenkla för publiken, utan att det blir lögn. Det var lite jobbigt när jag fick medicinfrågor utanför mitt specialistområde öron, näsa, hals. Ofta visste jag att det finns hundra personer bara i Lund som vet mer än jag… Men det gäller att tänka att det är publiken som vill ha ett svar, och att jag kan tillräckligt.

Text och foto: Jenny Loftrup

FAKTA om Fråga Lund

40 akademiker fick göra audition till det nygamla programmet och fem valdes ut. Förutom de tre lundaforskarna deltar Armita Golkar, doktor i psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm och Gabriella Stenberg Wieser, rymdfysiker vid Institutet för rymdfysik i Kiruna. Det ursprungliga Fråga Lund sändes i nästan 40 år, från 1962 och fram till år 2000 med vissa avbrott.