Administration, Samhällsvetenskap

Hawaiiansk vintagedrottning fastnade i Skåne

Studier och kärlek förde Milan Burke från Hawaii till Skåne. På sin lediga tid spelar hon teater och samlar på vintagekläder. Till vardags finns hon till hjälp för studenter som läser på Samhällsvetenskapliga fakultetens tvärvetenskapliga mastersprogram.

Milan Burke

Milan Burke i vintageklänning utanför sin arbetsplats i Gamla Kirurgen.

När LUM möter Milan Burke ser hon ut att komma direkt från en 50-talsfilm, i storblommig klänning med smalt liv och vid kjol.

– Vintagekläder och framför allt hawaiianska 50-talsklänningar har länge varit ett intresse, säger hon och berättar om en välfylld garderob och sin klädblogg som har namnet ”Milan of Hawaii”.

– Hade jag fortfarande bott på Hawaii hade bloggen nog fått ett annat namn, men här i Sverige finns inte många hawaiianer.

Själv kom hon hit som Rotarystipendiat 2009. Hon läste en master i internationella relationer på Malmö högskola och det var i Malmö hon träffade sin blivande sambo. Efter studierna åkte hon tillbaka till USA men var snart tillbaka i Sverige igen. Den här gången för att flytta ihop med sin pojkvän och etablera sig på riktigt.

Efter SFI och en intensivkurs i svenska på Lunds universitet började hon arbeta med studentutbyten vid sektionen Externa relationer. Sedan ett par år tillbaka finns hon på Samhällsvetenskapliga fakultetens Graduate School. Där jobbar hon som utbildningskoordinator för fakultetens tre tvärvetenskapliga masterprogram med lärare från nio olika ämnen.

Milan, som fått sitt namn efter staden Milano, har delar av sina rötter på Hawaii där hon är uppvuxen, men hon har också rötter från en annan ö i en annan ocean, nämligen Madeira. Förra året besökte hon den portugisiska ön för första gången.

– Det var en speciell känsla. Jag kände mig hemma där. Kanske för att jag för första gången var på ett ställe där jag verkligen liknade människorna till utseendet, säger hon.

Nu försöker hon göra Skåne till sitt. Klimatet och de mörka vintrarna hjälper inte till, men det gör däremot teatern.

– Jag letade efter ett annat intresse än att samla vintagekläder och ville också komma ut och lära känna fler människor.

Milan började på en teaterkurs på Folkuniversitetet. Tidigare har hon ägnat sig åt kör, orkester och hula-dans, men aldrig teater. Läraren tyckte att hon hade talang och rekommenderade henne att göra en audition för att vara med i en engelsk teateruppsättning av pjäsen ”The Pavillion”. Hon fick rollen, eller rättare sagt rollerna – inom en och samma pjäs spelade hon sex olika karaktärer, utan att byta scenkostymer mellan rollerna.

– Det är otroligt roligt och spännande att leva sig in i och gestalta personer som inte alls liknar en själv, säger hon.

Nu har teatergruppen spelat färdigt just den uppsättningen och Milan Burke letar nya utmaningar som skådespelare. Hon har anlitats till att göra reklamfilm och funderar lite över Teaterhögskolan men tvekar fortfarande inför att spela teater på svenska.

– Det är svårt att riktigt leva sig in i andra karaktärer på ett annat språk.

Text: Ulrika Oredsson

Foto: Gunnar Menander