Humaniora, Samverkan

Historiska museet stänger för renovering

Från och med den 9 januari så kommer Historiska museet att stängas för renovering.
– Vi har länge haft problem med ett svajigt klimat, särskilt på den första våningen har det varit för fuktigt för vissa museiföremål och ibland för kallt för barnen som kommer till vår museiverkstad, säger David Ekberg, kommunikatör för Historiska museet.

Historiska muséet stängs för renovering.

Nu kommer detta att åtgärdas och museet får en ny reception, butik och museiverkstad för barn. Ut mot Krafts torg kommer museet att byggas till med en glaskub. Även andra delar än första våningen kommer att byggas om. På tredje våningen har det i snart hundra år funnits en unik utställning om kyrkokonst med bland annat träskulpturer och tavlor och denna kommer att fräschas upp. Sedan 2014 har Historiska museet dubblerat antalet besökare med hjälp av ett antal lyckade satsningar. David Ekberg hoppas att de nya besökarna inte glömmer bort museet under renoveringen.

– Vi kommer att öppna igen den 29 september, på museets hundraårsdag, och det nygamla museet kommer att bli jättefint, säger David Ekberg.

Renoveringen finansieras av Sparbanksstiftelsen Finn. Vissa guidade visningar kommer att hållas under stängningen och även museiverkstaden för barn letar nu efter tillfälliga lokaler för att kunna hålla igång under renoveringen.