Humaniora, Samverkan

HT-podden utsedd till en av de bästa

När ­Dagens Nyheter skulle välja ut de bästa poddarna under 2015 blev Humanistiska och teologiska fakultetens egen podd ”HT-samtal” vald i kategorin allmänbildning.
Totalt valde DN ut 32 poddar uppdelat i sju kategorier.

HT-samtal

Martin Degrell med gästerna Max Liljefors och Birgitta Berglund.

– HT-samtal föddes ur frustration, berättar Martin Degrell, som är fakultetssekreterare på HT och även kulturskribent.

– Jag var trött på bristen på humanister och teologer i vetenskapliga sammanhang i media. Men det kändes inte så konstruktivt att bara gnälla över det, så istället beslöt jag mig för att HT skulle få sin egen informationskanal genom den här podcasten, fortsätter han

HT-samtal startade i höstas och är en serie tvärvetenskapliga rundabordssamtal mellan forskare från en rad olika discipliner vid HT-fakulteterna. Podcasten har ambitionen att på ett lärorikt och underhållande sätt diskutera allt från empati och drömmar till prylar och misstag.

– HT-samtal vill på ett aktivt sätt visa vad HT:s forskare sysslar med samtidigt som den ger forskarna medieerfarenhet, säger Martin Degrell.

Han konstaterar att HT-samtal är i gott sällskap på DN:s lista med poddar. Poddarna är från USA, Storbritannien och Sverige och i samma kategori som HT-samtal är i återfinns bland annat amerikanska podcasten Lore som vann iTunes Best of 2015-utmärkelse.

Avsnitten spelas in i Humanistlaboratoriets LARM-studio på LUX, med Peter Roslund som inspelningstekniker. En första säsong om tio avsnitt har precis avslutats, och fler är på gång. HT-samtal finns på såväl iTunes som Soundcloud.

Gisela Lindberg

Till HT-podden www.ht.lu.se/forskning/ht-samtal-podcasts-med-ht-forskare/

Till DN:s artikel: www.dn.se/kultur-noje/har-ar-de-basta-poddarna-2015/