Event, Naturvetenskap

Humlans flykt gav vinst i doktorandslam

Nellie Linander från Avdelningen för funktionell zoologi blev lundavinnare i ””Three Minute Thesis”, en tävling arrangerad av det internationella universitetsnätverket U21. Hon berättade på tre minuter om sin forskning om hur humlor kan flyga snabbt utan att kollidera med träd, kvistar och gräs

nellie.linander– Humlorna använder sig av det så kallade optiska flödet, förklarade hon. Det är det man upplever när man sitter i ett tåg och ser träd och hus passera förbi synfältet vid sidan av.

Det optiska flödet är snabbast åt båda sidor, men humlorna måste också då och då titta rakt framåt för att inte flyga in i ett hinder framför sig. Hur ofta de tittar åt olika håll har Nellie Linander undersökt genom att studera humlornas beteende i flygtunnlar med olika miljö.

– Arbetet är grundforskning för att öka vår kunskap om insekters navigering. Men våra resultat skulle också kunna användas för att utveckla bättre autopilotsystem byggda på bio-inspirerade robotar, säger hon.

De övriga bidragen i treminuterstävlingen handlade om bl.a. begreppet frihet, lekens betydelse för kreativiteten, partiklar i luften och T.S. Eliots resonemang om det mänskliga medvetandet.

18 universitet från hela världen deltar i tävlingen och skickar videofilmer av sin vinnare till finalen som äger rum i oktober. Då bedöms bidragen både av en internationell panel och av den publik som ser bidragen via Internet. Juryns vinnare får ett stipendium för en forskningsresa till ett valfritt U21-universitet, och publikvinnaren får ett mindre stipendium.

Text: Ingela Björck

Foto: Gunnar Menander