Samhällsvetenskap, Samverkan, Utbildning

Inställd sommarkurs i Kina lämnade lundalärare i sticket

En plötsligt tillbakadragen kurs som Helena Sandberg skulle hållit vid Fudan University i Kina i somras, har fått henne att fundera på vilket ansvar och vilka rutiner som finns dels hos hennes arbetsgivare LU, dels hos Universitas 21 som utlyste sommarkursen.
När hon fick beskedet om att hennes kurs var inställd kände hon sig både besviken, lurad och inte minst – ensam.

Helena Sandberg

Helena Sandbergs sommar i Kina blev inte som hon hade planerat när ­Fudan University, där hon skulle undervisa, med kort varsel ställde in hennes kurs på vaga grunder. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

Helena Sandberg nappade på utlysningen som kom via U21:s nyhetsskick förra hösten och hon meddelades i december att hon var en av de utvalda forskare som fått möjligheten att hålla sommarskola vid Fudans universitet i Shanghai.

– Klart att jag blev glad och jag var troligen den enda från Sverige.

Hon började förbereda kursen som skulle handla om medier och hälsa och ges för ett 30-tal internationella studenter under drygt fyra sommarveckor. Hennes familj beslöt att följa med och planerade hela sin semester så att Helena Sandberg skulle kunna åta sig sommarkursen.

Under våren fick Helena Sandberg till sin överraskning klart för sig att den internationella kursen i Kina inte var något som hon kunde hålla inom ramen för sin tjänst – den var inte ens giltig som kompetensutveckling, utan betraktades som en bisyssla och fick läggas på hennes semester.

– Försäkringar gick inte heller på min arbetsgivare utan jag fick besked om att teckna en egen, säger hon, och berättar att hennes kollegor samtidigt var mycket uppmuntrande till resan och föreslog att hon skulle hålla ett seminarium när hon kom hem.

Universitetet i Fudan betalade hennes flygbiljett, visum och ett stipendium skulle ge henne viss ekonomisk kompensation för uppehälle. Familjen Sandberg såg fram mot vistelsen i Shanghai.

– Det var mycket fixande med kursförberedelse, visum, biljetter till alla och vaccinationer och planering – men två veckor före vi skulle resa var allt klart.

Och precis då kom beskedet från universitetet i Fudan att Helena Sandbergs kurs var inställd. Anledningen uppgavs vara att den kinesiska militärens inkallelsetider hade ändrats.

– Min kurs var ju inte ens för kinesiska studenter så jag förstår inte hur militärens tider påverkade de internationella studenterna.

Efter den första besvikelsen försökte Helena Sandberg anpassa sitt uppdrag och erbjöd sig att vara hjälplärare och hålla seminarier men blev rätt bryskt avvisad med att hon inte längre ingick i deras sommarprogram.

– Jag fick nästan känslan av att de kanske tyckte att min kurs var farlig…

Efter beskedet så återstod igen mycket jobb med att återkalla försäkringar, boka av och boka om flygbiljetter – och lägenheten som familjen skulle få i Shanghai var inte längre tillgänglig för dem.

– Det slutade med att vi åkte i alla fall – det var för sent att planera om hela sommaren och alla flygbiljetter och visum för resten av familjen var ju också betalda. Men det blev ju absolut inte den vistelsen som vi tänkt oss och vi hade aldrig gjort resan om det inte vore för min kurs, säger Helena Sandberg.

Efter den här upplevelsen lär det dröja innan Helena Sandberg ger sig på något liknande igen och hon är förvånad över att det inte finns något stöd från universitetet som ju säger sig uppmuntra internationalisering och lärarmobilitet. Hon tycker att det är konstigt att man ska agera som enskild person i samarbete med andra universitet.

– Tänk om det vore tvärtom. Att det var jag som ställde in med två veckors varsel. Vem hade Fudans universitet då sett som sin avtalspart? Mig som person eller Lunds universitet? Troligen det senare…

Helena Sandberg såg också nätverket U21 med världens mest prestigefyllda universitet som medlemmar, som en garant för att det som kommer genom dem är seriöst och tillförlitligt.

– Jag vill hur som helst varna andra – denna erfarenhet önskar jag inte någon annan forskare, säger hon.

Eva Wiberg, prorektor vid LU med internationella frågor som huvudansvar och dessutom ordförande i U21, tycker att det som hänt Helena Sandberg är beklagligt och mycket ledsamt för både henne och hennes familj.

– Men kursen som ställdes in gavs inte inom ramen för U21 och därför kan inte U21 ta ansvar för den. Det som medlemsuniversiteten annonserar ut som egna kurser måste de själva ta ansvar för, säger Eva Wiberg.

När det gäller policy och rutiner vid utlandsjobb för lärare och forskare vid LU så menar Eva Wiberg att man i första hand ska komma överens om villkoren med sin prefekt.

– Om kursen är att se som kompetensutveckling eller om den passar in i tjänsten eller om man får göra den på egen hand är något den enskilde läraren måste ha en dialog med sin chef om.

Eva Wiberg säger också att hon personligen tycker att den här typen av internationella åtaganden är berikande.

Maria Lindh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *