Event, Forskning, Naturvetenskap

Internationella ljusåret samlade forskareliten i Lund

– Vi valde ljus som tema eftersom mycket händer i Lund kring ljus: MAX IV, nanoforskning kring LED:s och även laserverksamhet med Lund Laser Centre. Dessutom passar det bra eftersom det i år är ”the International Year of Light”, berättar professor Anne L’Hullier.

Ljusforskare

Världens främsta ljusforskare samlades i Lund.

Tillsammans med LU-kollegorna Thomas Laurell, Sven Lidin och Lars Samuelson satte hon ihop programmet för ett symposium som Kungliga Vetenskapsakademin, KVA,  var värd för

Det var ljusforskare av internationell toppklass från hela världen som samlades i Lund för att under två dagar berätta om många olika aspekter på ljus för allmänheten.

Symposiet gick under temat ”Light in the service of mankind – from cosmic to the nanoscale” och precis som namnet antyder fanns det forskare som berättade om allt från ljus från universum till det ljus som används inom nanoteknik.

Kimberly Dick-Thelander

Fysikern Kimberly Dick-Thelander föreläste under ljussymposiet.

– Det är breda föreläsningar för en stor publik och det är roligt att kunna konstatera att det är helt fullsatt, säger Anne L’Hullier.

Däremot var det inte många av LU-forskarna som själva föreläste eftersom syftet i första hand inte var att visa upp forskningen i Lund utan ha ett brett program med något för alla.  Dock fick tre yngre forskare chans att presentera sig under kortare föreläsningar, däribland Kimberly Dick-Thelander och Olle Lundh, båda fysiker vid LTH.

Text: Jonas Andersson

Foto: Gunnar Menander 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *