Event, Tvärvetenskap

Modern IT-forskning på gamla Citadellet

Modern IT-forskning på en medeltida fästning omringad av vallgravar och kanoner. Det låter nästan taget ur en science fiction-roman, men blir nu verklighet när internetinstitutet flyttar in på Citadellet i Landskrona.
– Framtiden växer fram i en historisk miljö, säger rättsociologen Stefan Larsson, föreståndare för det nya institutet.

Stefan1

Stefan Larsson tycker om mixen av gammalt och nytt när LUii flyttar in på Citadellet i Landskrona.

Den 30 maj invigs Lunds universitets internetinstitut, LUii, på Citadellet i Landskrona.

– Det innebär starten för ett riktigt LU-campus i Landskrona och är en viktig etablering för universitetet, säger Stefan Larsson.

Formellt började arbetet på institutet redan förra året, men invigs nu officiellt. Ett hundratal gäster ska finnas på plats, däribland aktörer från IT-sektorn, samhället och akademin. En noterbar gäst är den välkända internetdebattören Lawrence Lessig, tillika hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.

– Han är en pionjär inom området och en av kvällens höjdpunkter är en modererad intervju med honom, säger Stefan Larsson och berättar att kulturjournalisten Andreas Ekström är inhyrd som moderator.

Tillsammans med kollegorna Måns Svensson och Marcin de Kaminski ingår Stefan Larsson i en ledningsgrupp för LUii, där Måns är forskningsansvarig. Måns Svensson är även forskningsledare för forskargruppen Cybernormer, som i mycket utgör den grund och gnista som ligger bakom etablerandet av LUii.

– Vi har som ambition att vi, med Lunds universitet som spjutspets, tar fram en betydande forsknings- och innovationsenhet som kan samla digitaliseringens och Internets sociala och samhälleliga effekter på bredare tvärvetenskaplig front, säger han.

Det handlar alltså om att samordna och utveckla forskning om digitalisering och Stefan Larsson noterar ett befintligt behov. Och LUii samlar redan forskare för de mer övergripande frågeställningarna kring digitalisering.

– Öppna data i relation till innovation och demokratiska värderingar är en annan sådan trend som är oerhört relevant för LUii, säger Stefan med en nyligen uppstartad temagrupp på Pufendorfinstitutet i åtanke.

Och placeringen i Landskrona är han väldigt nöjd med.

– Vi förde länge en bra dialog med Landskrona stad och förutom en härlig miljö finns här allt vi behöver som snabbt internet och fina lokaler, säger Stefan Larsson.

Även representanter från Landskrona stad är nöjda med samarbetet.

– Vi välkomnar det fördjupade samarbetet med Lunds universitet. Vi vill stärka banden till universitetet, forskning och andra utbildningsinstitutioner, sa Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, i ett pressmeddelande.

Text och foto: Fredrik Bröndum

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *