Samverkan, Tvärvetenskap

IS-terror ökar trycket på forskare

Det är stopp i dörren för många besökare när det hålls rundabordssamtal om IS med forskare från Centrum för Mellanösternsstudier. Intresset från allmänheten och media har växt lavinartat efter Paristerrorn och det är svårt för forskarna att hinna med sitt vardagliga arbete.

Leif Stenberg

Dan-Erik Andersson (längst till vänster) var moderator under diskussionen om IS som lockade stora åskådarskaror. Föreståndaren för Centrum för Mellanösternsstudier Leif Stenberg (i nedre högra hörnet) tillhör de forskare som numera mest hinner ägna sig åt den tredje uppgiften.

Säkerhetsvakter finns på plats eftersom säkerhetschefen vid LU bedömt att de behövs när IS ska diskuteras. Förutom säkerheten, blir deras uppgift också att hindra allt för många från att komma in. Under hösten har fyra öppna, knökfulla föreläsningar om IS ordnats av Centrum för Mellanöstern-studier, parallellt med den nya högskolekursen om IS på 7,5 poäng.

Dagens event har ordnats som en reaktion på terrorn i Paris, för att möta det stora intresset som finns för IS. Man har fått byta lokal till en större, trots att det bara har annonserats via forskarnas facebook-sida. Den övervägande unga publiken har många frågor, de vill bland annat veta varför unga människor i Sverige blir radikaliserade och var rekrytering till IS sker.

– Inte i Malmös moskéer i alla fall, skulle det ske i en församling så är det i så fall i det fördolda. Imamerna i Malmö önskar däremot mer hjälp från kommunen för att kunna fånga upp och hindra unga människor från att söka sig till IS, svarar islamologen Rikard Lagerwall som arbetar med en studie av Malmös muslimska församlingar. Han menar att rekrytering till IS är något som sker i grupper, i privata lägenheter eller på internet. Åtminstone fungerar det så i andra europeiska länder som har undersökt var rekryteringen sker, i Sverige finns inga sådana studier.

Leif Stenberg och dagens moderator Dan-Erik Andersson, är jetlaggade efter en konferens i USA. De är ständigt på resande fot, dock främst i Sverige. Leif Stenberg menar att tidigare gick intresset för deras forskning i vågor, men de senaste åren har det varit ett konstant högt tryck.

– Vi föreläser för SÄPO, gränspolisen, olika kommuner och på andra högskolor, med mera med mera. Vi sätter en ära i tredje uppgiften och har den i vårt uppdrag. Men nu är det svårt att hinna med det vardagliga arbetet, säger Leif Stenberg, som är föreståndare för Centrum för Mellanösternsstudier.

Media vill också ha med forskarna i alla möjliga sammanhang och det blir som mest intensivt ett par veckor efter en stor händelse, som terror eller krigsutbrott.

– När det sker ett terrorattentat så handlar det först mest om säkerhetsfrågor i media. Vi kommer med i den andra vågen, när bakomliggande orsaker och samband börjar analyseras, säger Leif Stenberg.

Centrum för Mellanösternstudier startade i höstas en högskolekurs på 7,5 poäng om Islamiska staten, den första i sitt slag i Sverige. Kursen fylldes direkt. På Flash-back och i andra sociala medier förekommer mycket hårda ord om IS-kursen. Men det är forskarna vid Centrum för Mellanöstern vana vid sen tidigare.

– Jag har slutat läsa på Flashback och andra liknande medier vad som skrivs om oss. Jag brukar inte få direkta hot, men däremot arga mejl. Då försöker jag svara sakligt, om det finns något man kan svara sakligt på, säger Leif Stenberg.

Text: Jenny Loftrup

Foto: Gunnar Menander