Forskning, Naturvetenskap, Samverkan

Forskar och twittrar om en friskare planet

Kimberley Nicholas är forskaren som kom från Kalifornien till Lund med ett brinnande engagemang för klimatfrågor och stort intresse för mat och vin.
– Det naturen ger oss är det som gör livet värt att leva, tycker hon.
Hon var på plats i Paris under klimatmötet som gav hopp för framtiden,
och sina tankar och forskning delar hon framgångsrikt på sociala medier.

Kimberley Nicholas LITEN

Kimberley Nicholas forskar om mat, ekosystem och markanvändning.

Efter fem år i Lund har Kimberly Nicholas börjat rota sig här. Ursprungligen kommer hon från en familj av kalkonuppfödare och vinodlare i Kalifornien, och mat har alltid varit en viktig del i hennes liv. Kimberly Nicholas forskning vid LUCSUS, Lund University Centre for Sustainability Studies, handlar om mat, ekosystem och markanvändning. Hon försöker förstå hur jordbruket kan bli mer uthålligt i ett förändrat klimat. Klimatmötet i Paris ingav inte bara hopp utan även eftertanke – kring forskningens inriktning och hur våra val i vardagen påverkas.

– Det som inspirerar mig är naturen, människor och deras uppfinningsrikedom. Jag arbetar för en frisk planet, något vi definitivt kan göra mycket bättre!

Tillsammans med sju andra forskare från Lunds universitet var hon med i Paris och är mycket glad över det.

– Jag hade tur att vara på plats i detta historiska ögonblick. Det var verkligen fantastiskt att se hela världen samlad, 195 länder. Världens mångfald blir så tydlig. Detta var en av de stunder som för samman hela världen. Det var inspirerande att följa processen mot ett slutligt avtal och känna att en förändring är möjlig.

Kimberly Nicholas har funderat mycket på hur man kan åstadkomma en förändring och vad som motiverar ett engagemang för miljön.

– Först måste vi ta ett personligt ansvar i våra egna liv genom val av livsstil. En rapport som nyligen kom visade att femtio procent av utsläppen kommer från tio procent av människorna, så vår livsstil gör verkligen skillnad. Jag försöker ta hänsyn till detta i alla mina val, och reser uteslutande med tåg inom Europa och försöker begränsa mitt flygande till några gånger per år. Det känns bra att låta mina handlingar vara i linje med mina forskningsresultat och mina värderingar.

Sedan tycker Kimberly Nicholas att det är viktigt att vara en del av en grupp som arbetar för en bättre värld. Själv är hon aktiv i exempelvis Fossil Free-kampanjen som uppmanar Lunds universitet att sluta investera i fonder med anknytning till företag som utvinner kol, olja och fossilgas.

– Det är bråttom nu. Vetenskapen pekar på att en snabb omställning till ett samhälle med nollutsläpp av koldioxid är nödvändigt om vi ska kunna nå de nya klimatmålen och begränsa klimatförändringarna.

Men hur når man de människor som har helt andra prioriteringar än klimatet och andra miljöfrågor? Är det alls möjligt när många är så upptagna med sina egna liv och personliga problem?

– Jag tror att det är en bättre strategi att möta människor där de är. Alla är naturligtvis inte lika passionerade som jag i klimatfrågan. Om folk inte gillar de föreslagna lösningarna måste vi försöka hitta lösningar som ligger i linje med deras livsstil eller politiken hos de ledande partierna. Jag tror också att etiska argument är kraftfulla och borde användas mycket mer. Vetenskap behövs som stöd för regelverk och policyer, men när det kommer till kritan är det inte vetenskapen som motiverar människor att agera – utan våra värderingar.

Sociala medier har blivit ett viktigt sätt att kommunicera för Kimberly. Hon är mycket aktiv på både Twitter och på sin egen blogg.

– Senaste året har jag bestämt mig för att varje gång jag har publicerat en ny vetenskaplig artikel, publicerar jag också en populärvetenskaplig artikel om de viktigaste resultaten, antingen på min blogg eller på andra hemsidor. Min forskning vinner också på att jag verkligen tänker igenom vad vi har uppnått och varför det är relevant för en bredare publik. På lång sikt är en bred forskningskommunikation också bättre för din akademiska karriär, säger hon.

Text: Nina Nordh

Foto: Gunnar Menander

Snabbkurs i Twitter för forskare av Kimberly Nicholas

• Upprätta ett Twitter-konto. Det tar bara 5 minuter! Ladda upp en bild och skriv en kort profiltext som lyfter fram ditt intresseområde. Använd en kort titel för ditt konto för att inte ta upp för mycket utrymme i dina inlägg, så kallade tweets. En tweet får vara max 140 tecken.

• Leta efter intressanta människor att följa inom ditt område. Bland exempelvis de tio största namnen inom ditt forskningsområde kan du vara rätt säker på att hitta några som är aktiva på Twitter. Titta också på vilka de i sin tur följer.

• Använd Twitter vid konferenser. Det gör det möjligt att ”vara” på många sessioner samtidigt och möta nya människor på ditt område. TweetDeck är ett verktyg som du kan använda för att göra en panel med flera Twitter-kolumner på din dator eller surfplatta där du följer konferensens hashtags. Hashtags är en slags etikett som hjälper andra som söker efter liknande tweets eller kommenterar vid ett evenemang. Ett exempel: sök på Twitter efter #CFCC15 på Twitter för att se tweets från den vetenskapliga konferensen Our Common Future under Climate Change juli 2015.

• Om du vill organisera dina tweets eller andra inlägg i sociala medier, kan du till exempel använda Storify. Ett exempel: Här hittar du till Storify från mitt deltagande I klimatkonferensen i Paris: https://storify.com/KA_Nicholas/paris-climate-summit-2015-cop21/preview

• Använd bilder eller film i dina tweets då och då för att göra ditt Twitter-konto mer attraktivt att följa.

• Ett bra sätt att komma igång på Twitter är att läsa andras inlägg – du behöver inte skriva egna inlägg förrän du känner dig redo för det. Nästa steg kan vara att retweeta intressanta tweets från andra för att sprida nyheter och möjligheter inom dina nätverk. Var generös med tips om andras arbete – en bra tumregel är att mindre än tio procent av dina inlägg ska marknadsföra ditt eget arbete.