Jonas Hafström föreslås bli ordförande för Lunds universitet

Ambassadör Jonas Hafström föreslås bli ny ordförande för Lunds universitet. Förslaget lämnas till regeringen i dag av nomineringskommittén som leds av landshövding Margareta Pålsson.

Jonas Hafström är född och uppvuxen i Lund. Han utbildade sig till jurist innan han gick vidare till tjänstgöring inom UD. Hafström har haft en lång diplomatisk karriär, som avbrutits av politiska uppdrag, bland annat som pressekreterare och utrikespolitisk rådgivare åt Carl Bildt.

Jonas Hafström har varit ambassadör i Bangkok och Washington.

– Jag är mycket nöjd. Det känns som om vi har fått tag i rätt person. Jonas Hafström är en lundensare som kan föra universitetets talan i Stockholm, likaväl som i Bryssel eller Asien. Hafströms gedigna erfarenheter kommer att vara värdefulla i arbetet kring ESS och Max IV. Dessa internationella spetsforskningsanläggningar innebär en helt ny fas i universitetets historia, berättar Margareta Pålsson som har varit ordförande i nomineringskommittén där också Göran Bexell, före detta ordförande på Lunds universitet, och Nicolai Slotte, Lunds studentkår, har ingått.

Jonas Hafström är beredd att tillträda som ordförande från 1 mars och han efterträder då Lars Ljungälv som tillfälligt gått in som ordförande efter Margot Wallström som lämnade sitt styrelseuppdrag till förmån för en post som utrikesminister  i september.. Beslut om ordförandestillsättningen fattas av regeringen.