Event, Naturvetenskap

Känd brittisk fysiker till symposium om Higgspartikeln

Varför behöver vi Higgspartikeln? Den och en rad andra intressanta frågor kan allmänheten få svar på vid ett symposium i Lund den 2 september. Bland annat deltar en känd fysiker och tv-profil från brittiska BBC.

En av föredragshållarna på Gunnar Källénsymposiet som hålls i Lunds Stadshall är Brian Cox, professor i fysik vid University of Manchester. Han är känd som programledare för flera populära vetenskapsprogram på brittiska BBC. I Sverige har bland annat programserien Universum (Wonders of the Universe) sänts av SVT.

Temat för symposiet är upptäckten av Higgspartikeln som gjordes vid CERN under förra året.

–Upptäckten av Higgspartikeln är ju en av de största vetenskapliga bedrifterna detta millennium. Men även om uppmärksamheten i media varit ganska stor, tror vi inte att folk i allmänhet förstår riktigt hur spännande denna upptäckt är. Därför är vi särskilt glada att vi lyckats locka hit Brian Cox, den nya populärvetenskapsstjärnan på BBC, för att förklara det på ett lättbegripligt vis, säger Leif Lönnblad, prefekt vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, Lunds universitet.

Dagen avslutas med en paneldiskussion där bland andra även Mikael Eriksson från MAX IV laboratoriet och James Yeck från ESS deltar.

Symposiet är öppet för alla intresserade och det är kostnadsfritt att delta. Det går bra att vara med hela dagen eller endast besöka enstaka föredrag. För mer information och program, se symposiets hemsida – home.thep.lu.se/GKS. Notera att symposiet hålls på engelska.

Gunnar Källénsymposium är ett återkommande arrangemang och anordnas av Gunnar och Gunnel Källéns minnesfond som förvaltas av Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund, i samarbete med institutionen för astronomi och teoretisk fysik och fysiska institutionen vid Lunds universitet.

Se programmet: http://home.thep.lu.se/GKS

Lena Björk Blixt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *