Allmänt, Samverkan

Klart med ny ledning för Gerdahallen

Efter den turbulenta våren på Gerdahallen har nu både en ny ordförande och en ny vd tillträtt.

Erwin Apitzsch

Erwin Apitzsch.

Erwin Apitzsch började sitt arbete som ny ordförande i somras. Ett av hans första uppdrag var att rekrytera en ny vd, som blir Rickard Benediktsson som tillträder 1 oktober.

Erwin Apitzsch är medveten om den debatt som varit – som kortfattat gick ut på att en del ledare och motionärer var kritiska till de förändringar som genomfördes under den förre vd:n Ingvar Wirfelts ledning. Samtidigt ser han det som nödvändigt att verksamheten förändras och möter de nya krav och behov som finns.

Kärnan i verksamheten är den ändamåls-paragraf som säger att Gerdahallen ska erbjuda bra motionsaktiviteter till studenter och universitetets anställda. Alla ska känna sig välkomna.

– Vi måste ständigt förnya oss. Men det gäller att hitta en balans mellan de etablerade verksamheterna och förnyelse. Hur lyckat något än är måste man alltid förnya en del, annars stagnerar verksamheten snart. Det går inte att alla 14.000 medlemmar är nöjda med allt, säger Erwin Apitzsch.

Framöver kommer man att satsa mer på omvärldsbevakning för att kunna möta nya behov. Nya incheckningsstationer kommer också att göra det möjligt att bättre följa upp vilka pass som är välbesökta eller inte.

– När jag började gå på motionsgympa på Palaestra som student fanns det två pass: manlig motionsgympa och kvinnlig motionsgympa. Hade det fortfarande sett ut så i dag så hade det inte funnits någon Gerdahall i dag, säger Erwin Apitzsch.

Rickard Benediktsson

Rickard Benediktsson.

Bland 69 sökande har styrelsen utsett Rickard Benediktsson till ny vd. Han är sjukgymnast i grunden och har länge arbetat med hälso-och miljöarbete, de senaste åren som chef inom Previa.

– Jag är jätteglad för uppdraget. Jag har ännu inte satt mig in i Gerdahallens verksamhet i detalj, men jag har djupa kunskaper inom näraliggande områden såsom välbefinnande och hälsa, säger han.

Rickard Benediktssons uppdrag är i princip samma som den förre vd:n hade: utveckla verksamheten, stoppa medlemstappet och se till att ha en ekonomi i balans.

– Det är viktigt att kommunikationen är tydlig om varför man genomför en förändring. Då tror jag att man når acceptans, säger han.

Jonas Andersson

MER OM Erwin Apitzsch, ny styrelse-ordförande

Bakgrund: Legitimerad psykolog med inriktning mot idrottspsykologi. Tillhör avdelningen för arbets- och organisationspsykologi vid Institutionen för psykologi och är verksam i forskargruppen fysioterapi på HSC.

MER OM Rickard Benediktsson, ny VD

Bakgrund: Sjukgymnast, utbildad i Lund. Verksam inom hälso- och arbetsmiljöområdet inom bolaget Human Care och de senaste 8,5 åren anställd hos Previa.

Nytt på Gerdahallen i höst:

• Nya pass: cardio, spinning HIIT, yoga för löpare samt att gravidgympa återinförs.

• Oförändrade avgifter

• Styrelse och vd ska ha ett nära samarbete med Lunds universitets studentkårer och planerar att ev. införa Gerdaambassdörer på fakultets- eller institutionsnivå.