Forskning, Medicin

Kliniska genetiker: God stämning med knapp konkurrens

Att som yngre kvinna arbeta på en avdelning med idel manliga äldre professorer har inte stört Anna Andersson och Kajsa Paulsson. De beskriver en avdelning ovanligt fri från inre konkurrens.

Kajsa Paulsson o Anna Andersson

Kajsa Paulsson och Anna Andersson har båda nyligen publicerat sig i Nature.

– Som forskare konkurrerar man ju alltid i viss mån om pengarna, men vi är ändå ganska lite tävlingsinriktade här. Dels har vi medvetet delat upp fältet så att vi sysslar med olika saker, dels trivs vi så bra ihop, säger Kajsa Paulsson. Hon är väl medveten om hur tufft det kan vara att vara kvinna i den akademiska världen, men tycker inte det är så på Klinisk genetik.

Anna Andersson tror att den goda stämningen på avdelningen till stor del är Felix Mitelmans förtjänst.

– Felix har värnat om en miljö med högt i tak – ja, här finns ju knappast något tak alls, säger hon.

– Han är väldigt prestigelös, och hans dörr är alltid öppen om man har något att fråga om. Den andan har kommit att prägla hela avdelningen.

Både Anna Andersson och Kajsa Paulsson har haft stora framgångar på senare tid. Förutom varsin Nature-publicering och egna anslag har båda två nyligen fått sex-åriga cancerforskartjänster från Barncancerfonden respektive Cancerfonden, tjänster som är eftersträvade och svåra att få.

När det nu går så bra på avdelningen, finns det något som återstår? Kanske att samarbeta ännu mer, tror de två forskarna. Redan nu tar man ibland hjälp av kollegornas kunskaper, efters-om alla arbetar med olika tillämpningar och olika metoder.

– Men här finns nog en del kvar att göra. Om vi diskuterar våra projekt på ett ännu tidigare stadium kan vi säkert hitta ännu fler samarbetsmöjligheter, menar Kajsa Paulsson och Anna Andersson.

Text: Ingela BjörckK

Foto: Gunnar Menander 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *