Konstnärligt

Kommunal chef ny rektor för Teaterhögskolan

Anna Lyrevik är Teaterhögskolans nya rektor. I tio år har hon arbetat inom kulturen i Malmö, och nu ser hon fram emot att ta steget in i universitetsvärlden.
– Det är spännande, ja oemotståndligt, säger hon om sin nya tjänst.

Anna Lyrevik

Teaterhögskolans nya rektor Anna Lyrevik har bl.a. ett förflutet som dansare. Foto: Gustaf Johansson

Anna Lyrevik har arbetat många år inom offentlig sektor, både statligt och kommunalt, bland annat på Kulturrådet med nationella kulturbidrag. Under åren i Malmö har hon bland annat varit kulturstödschef och tillförordnad kulturdirektör, och hon kommer senast från en tjänst som chef för förenings-avdelningen på fritidsförvaltningen i Malmö.

– Teaterhögskolan är en ny utmaning som ligger väl i linje med mitt tidigare arbete. Jag har jobbat mycket med scenkonst och har själv en bakgrund som dansare. Det är lockande för mig med en ny värld. Tidigare har jag arbetat mycket med förutsättningar för konsten, mest med dem som redan är färdigutbildade. Nu blir det intressant att komma nära det hjärta och den energi som finns hos dem som är på väg ut i den världen, säger hon.

Eftersom hon inte har hunnit tillträda sin tjänst ännu är det för tidigt att säga vad hon kommer att fokusera på som rektor. Men Anna Lyrevik hoppas att hon som extern med nya ögon och ska kunna utveckla en verksamhet som länge har haft ett gott rykte.

– Jag kan de politiska förutsättningarna. Jag vet vad studenterna möter när de kommer ut och vilka grundläggande argument som styr kulturpolitiken. Jag har ett brett kontaktnät som jag tror kan bidra till att utveckla den tredje uppgiften och öka samverkan med det omgivande samhället. Sedan har jag varit chef i över tio år så jag känner mig rätt trygg i den rollen, säger Anna Lyrevik.

I botten har hon en tjänst som lärare inom teater och samhälle, men frågan är om hon kommer att hinna undervisa så mycket. Anna Lyrevik valdes till rektor av lärarkollegiet på Teaterhögskolan och chefstjänsten är begränsad till tre år.

Jonas Andersson

MER OM Anna Lyrevik

Ålder: 51 år

Familj: Gift med barn

Bor: Sydkusten, mellan Ystad och Trelleborg.

Intressen: Läser mycket och ser mycket film. Tränar yoga och springer.