Event, Humaniora, Samverkan, Teologi

Konflikttema lockade på 30-årsjubilerande HT-dagar

Årets upplaga av Humanist- och teologdagarna hade tema Konflikt och mycket kunde uppenbarligen rymmas inom det: från filippinska pirater som utmanar USA till frågan om varför katter morrar när de är arga.

HT-dagarna 2016

Ebba Kjell och hennes klasskompisar hade kommit ända från Katedralskolan i Växjö för att ­besöka HT-dagarna.

I trettio år har forskare i humaniora bjudit allmänheten på populärvetenskapliga smakprov under Humanistdagarna, som 2007 förvandlades till Humanist- och teologdagarna, då teologerna anslöt.

– Det roligast med HT-dagarna tycker jag är att visa upp den bredd som finns här. Här får det smala och nördiga också plats, det finns alltid folk som är intresserade, säger Gisela Lindberg, kommunikationsansvarig på Humaniora och teologi.

Nytt för i år var att alla kortföreläsningar spelas in och läggs ut på nätet, dessutom hade ovanligt många skolklasser bokat in sig. Ebba Kjell och hennes klasskompisar från Katedralskolan i Växjö fick gå upp tidigt för att åka till Lund. Första intrycket av universitetet var över förväntan.

– Jag trodde att det skulle sitta supersmarta människor och läsa överallt, helt tysta. Men här verkar mer vara en gemenskap, mycket trevligare än vad jag trodde och studenterna ser ut som vanliga människor, säger Ebba Kjell som funderar på att söka till Lund till hösten.

Hennes klasskompisar stannar och tittar på när Maja Peterson demonstrerar Humanistlaboratoriets utrustning, bland annat glasögon som följer ögats rörelser och visar hur blicken avslöjar hur tankarna går. De har nyss varit på en föreläsning med neurolingvisten Annika Andersson som har pratat om det svenska språket klurigheter.  När hon dyker upp vid Humlabbs bord fortsätter diskussionen: vad gör man med en avocado – ställer, sätter eller lägger man den på bordet? Och hur ska man lära sig svenska när reglerna har tusen undantag?

– Jag är psykolog i botten, men jag brukar säga att jag bryr mig inte om era känslor. Det som intresserar mig är vad som händer i hjärnan när vi lär oss språk, säger hon.

Katedraleleverna beger sig iväg mot olika håll.

– Vi har en lång lista med föreläsningar vi ska gå på.

Text:  Jenny Loftrup

Foto: Kennet Ruona

Fotnot: De inspelade filmerna från HT-dagarna hittas på www.ht.lu.se/forskning/humanist-och-teologdagarna-ht-dagarna/