Konstnärligt

Nya dekanen söker samlat campus i Malmö

Att samla ihop de tre högskolorna inom musik, konst och teater, samt få ordning på styrdokument och arbetsrutiner, är viktiga uppgifter för Solfrid Söderlind, ny dekanus för Konstnärliga fakulteten.

Solfrid

Solfrid Söderlind är ny dekan för Konstnärliga fakulteten.

Hon kommer närmast, via ett utredningsuppdrag på Uppsala universitet, från Nationalmuseum med prins Eugens Waldemarsudde där hon varit chef i nio år. Solfrid Söderlind är Lunds universitets första externrekryterade dekanus med bred akademisk erfarenhet. Hon doktorerade i Linköping, gjorde post doc i Köpenhamn, fick en docentur vid Åbo Akademi och en professur i konstvetenskap i Uppsala där hon jobbade i många år.

Nu har hon slagit ner sina bopålar i Lund men är glad för att hennes verksamhetsområden finns i Malmö.

– Där finns ett rikare kulturliv med fler avnämare för våra utbildningar, säger hon.

Det tog Solfrid Söderlind nio år att få till stånd den stora ombyggnaden och renoveringen av Nationalmuseum som just inletts med följden att stora delar av museet har stängt. Hon vill inte vänta lika länge på att få igenom flytten av Musikhögskolan till centrala Malmö, och Konserthuset som ska flytta sin verksamhet till Västra hamnen, är ett intressant alternativ. Konserthusets läge med ett par minuter från Konsthögskolan på Bergsgatan och lika nära till Teaterhögskolan på Föreningsgatan har fördelar, tycker Solfrid Söderlind.

– Vi behöver verkligen få ett samlat campus. Vi behöver flera  mötesplatser för det är just vid de informella mötena som nya saker händer.

En plattform för tvärdisciplinära projekt är centrumbildningen Inter Arts Center som också hör till Konstnärliga fakulteten. Projekt inom det centrumet är tänkta att sträcka sig ända in till Lund och Solfrid Söderlind berättar att det finns planer på ett samarbete med  bland andra Humlab på Språk- och litteraturcentrum.

Det var vid årsskiftet som Håkan Lundström med hemvist på Musikhögskolan avgick som dekanus. Solfrid Söderlind har sin professur vid Konsthögskolan – i museologi med inriktning mot bildkonst. Hon ser fram mot att få tid till professuren men menar att det än så länge är dekanusarbetet som gäller. Hon beskriver sig själv som en visionär, strateg och utförare.

– Det är inte så många som har den kombinationen, säger hon och tror att det var därför hon fick jobbet.

Både ”snack och verkstad” med andra ord, och en otippad merit blev plötsligt hennes kantorsexamen.

–  Inte för att jag ens är i närheten av vad de kan på Musikhögskolan men jag har i alla fall viss grundförståelse.

Teater har hon dock aldrig provat på men har tankar kring Malmös mångkultur och alla de språk som talas som innebär att svenskan förnyas. Hon tror att Teaterhögskolan kan utnyttja den rika språkkulturen i sina utbildningar och uppsättningar.

Med sitt förflutna inom den statliga museivärlden är Solfrid Söderlind van vid en viss organisatorisk tröghet som hon även stöter på inom Lunds universitet.

– Samtidigt som det finns en brist på formalisering med för få rutiner så finns här å andra sidan en omfattande byråkrati, tycker hon.

Text och foto: Maria Lindh