Samverkan

Kroatiskt presidentbesök drog fullt hus

Kroatiens preident Kolinda Grabar-Kitarovic besökte Sverige eftersom hon vill stärka de politiska och ekonomiska relationerna mellan Kroatien och Sverige.

Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarovic i mitten i Universitetshusets atrium strax före sin föreläsning. Foto Jenny Loftrup

Hon ville även få en bild av svensk teknologi och innovation, eftersom  Sverige ses som ett mycket framgångsrikt land på många olika områden. I Sverige finns även cirka 36.000 personer med rötter i Kroatien och från kroatiskt håll är det angeläget att få en del av dessa att vilja återvända.

Vid Lunds universitet besökte Kolinda Grabar-Kitarovic MAX IV-laboratoriet och hon höll också en föreläsning i universitetets aula på temat ”Sydöstra Europa – en grund för europeisk och euro-atlantisk beslutsamhet och solidaritet.”

Hennes besök var omgärdat av ett stort polispådrag med avspärrningar kring universitetshuset – och hennes föreläsning drog fullt hus. Inte minst var studenterna intresserade.

Jenny Loftrup