Konstnärligt

Kulturskatt från Skissernas blir huvudnummer i Paris

Nu reser Skissernas Museums tre monumentala målningar av Sonia Delaunay, på 3 x 7 meter vardera, till Paris för ett besök på Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris.

Skissernas

Tre av Sonia Delaunays monumentala målningar lämnar nu Skissernas för första gången sedan de skänktes dit på 60-talet, och blir huvudnummer på en utställning i Paris.

Detta är första gången de tre verken, Motor, Propeller och Instrumentpanel, visas i Frankrike sedan de målades till Världsutställningen i Paris 1937.

Utställningen med över 400 verk av den ikoniska och uppskattade konstnären visar Sonia Delaunays utveckling från tidigt 1910-tal till slutet av 1970-talet. Retrospektiven – med målningar, väggmålningar, gouacher, grafik, mode och textil – befäster Delaunays plats i Europas avantgardistiska rörelser och hennes roll som en banbrytande abstrakt konstnär.

– Det är med stolthet som Skissernas Museum nu bidrar till denna kulturhistoriska händelse genom utlånet av de tre målningarna, säger Patrick Amsellem som är Skissernas chef.

Parismuseets chef Fabrice Hergott beskriver målningarna som ”absolut centrala för utställningen.” De installeras i ett eget specialbyggt rum mitt i museet och betraktas som ”utställningens huvudnummer”. Sonia Delaunay donerade målningarna till Skissernas Museum i Lund 1965 och de har aldrig tidigare lämnat museet.

”Sonia Delaunay – Les couleurs de l’abstraction” visas på Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris 17 oktober 2014 – 22 februari 2015. Utställningen fortsätter sedan till Tate Modern i London 15 april – 9 augusti 2015.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *