Allmänt, Samhällsvetenskap

Listan: Bästa tipsen för en vilsam semester

Per Johnsson, prefekt för Psykologiska institutionen och med forskningsinriktningen självomhändertagande – listar här de fem bästa tipsen för hur semestern ska bli den viloperiod den är tänkt att vara.

Per Johnsson

Per Johnsson listar de fem bästa tipsen för hur semestern ska bli den viloperiod den är tänkt att vara. Foto: Mikael Risedal

1. Förbered dig för att vara ledig. Trappa ner på jobbet i god tid istället för att göra tusen saker i sista minuten. På det viset slipper du använda dyrbar semestertid till nedvarvning. Om du har familj – förbered även den på att ni snart ska vara lediga tillsammans.

2. Planera inte för många aktiviteter. Fem, sex veckor är inte jättelång tid. Så se upp med för många måsten och låt det finnas tid över att bara koppla av. Många definierar en lyckad semester i hur mycket man har gjort, och man kan ha haft trevligt men det behöver inte innebära att man fått den avkoppling man behöver. Det är nyttigt att bara kunna strosa runt och känna att man inte alltid måste iväg på saker.

3. Träna på att vara tillsammans. Om ni i vanliga fall inte umgås så mycket och exempelvis ska bila ner genom Europa eller göra något annat som innebär att ni ska leva tätt ihop – så träna! Möts före kring ett middagsbord eller arrangera något annat gemensamt.

4. Var tydlig.  Om du har behov av egen tid ibland – så tala om det. Likaså om ni ska hälsa på någon eller ta emot besök. Klargör innan hur lång tid det handlar om så att ingen blir besviken över att besöket antingen blir för kort eller för långt.

5. Tänk igenom ditt förhållande till arbetsmailen. Mobilen går att stänga av. Särskilt under gemensamma middagar och när det är dags för vila.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *