Teknik, Utbildning

LTH-student utsedd till årets IT-tjej

LTH-studenten Elin Bäcklund som studerar till civilingenjör i teknisk fysik med specialisering mot programvara har av Microsoft utsetts till ”Årets IT-tjej”.

Elin Backlund.

Elin Bäcklund nominerad till årets IT-tjej

Under sin studietid har Elin Bäcklund bland annat engagerat sig för att kvinnor ska nå tekniskt tunga roller inom programmering och IT-relaterade yrken.

– Det finns rapporter som visar att det inom fem år kommer att behövas 100.000 utvecklare i Sverige. Då skulle det ju vara väldigt tråkigt om bara killar får del av de här möjligheterna, säger hon.

Som laboratoriehandledare och extralärare i programmeringsteknik vid Lunds Tekniska Högskola har Elin Bäcklund medvetet försökt inspirera andra tjejer.

Enligt Elin Bäcklund är det främsta hindret för att unga kvinnor ska utbilda sig inom programmering att många upplever matematik som svårt.

– Men det är väldigt onödigt, för i själva verket är tjejer bättre än killar i matematik i grundskolan. Vill man programmera är det matematik man ska satsa på. Jag försöker vara en förebild genom att visa att jag kan det här och tycker att det är roligt, säger Elin Bäcklund.