Forskning, Medicin

Lund värd för Sveriges starkaste magnetröntgen

Sverige har fått sin första supermagnetkamera på sju tesla. Den fyrtio ton tunga kameran fick lyftas uppifrån in på Lunds universitets Biomaging Center (LBIC) på Skånes universitetssjukhus. Fram tills nu har de mest kraftfulla MR-kamerorna i Sverige, som används på människa, haft ett magnetfält på tre tesla.

7tesla

Vädrets makter var på rätt sida när den över 40 ton tunga magnetkameran lyftes in på sjukhuset.

Den nya magnetkameran är alltså mer än dubbelt så stark som andra MR-kameror i Sverige och kommer att möjliggöra studier av olika delar av kroppen med mycket hög upplösning.

– Vi kommer att kunna göra mycket bättre bilder, konstaterade an glad och lättad Freddy Ståhlberg efter inlyftet.

Freddy Ståhlberg är föreståndare för LBIC och den som varit ansvarig för den flera år långa processen att först ansöka om medel från Vetenskapsrådet, upphandla kameran och nu få den på plats.

– Med en sjutesla-kamera kommer forskarna att kunna studera exempelvis hjärnan med mycket hög upplösning för att till exempel se de första tecknen på hjärnförändringar vid Alzheimers sjukdom. Detta kan öppna möjligheter för både tidigare och effektivare behandling.

Kameran kan även användas för att studera andra delar av kroppen. Sjukdomar i leder och extremiteter liksom cancer i olika delar av kroppen kommer att kunna undersökas med hittills oöverträffad teknik.

– Nu återstår en hel del arbete med installation och uppstart av maskinen. Om några månader ska kameran vara klar för att tas i bruk, säger Freddy Ståhlberg.

Kameran är det senaste tillskottet till Lund University Bioimaging Center och blir en nationell resurs för forskare i hela Sverige.

Text & foto: Johanna Sandahl

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *