Forskning, Humaniora, Samverkan

Lundaforskare direktörer för Svenska institutet i Rom

Ett stenkast från parken Villa Borghese i Rom ligger Svenska institutet och har så gjort i snart 90 år. Många är de arkeologer och andra forskare med intresse för italiensk arkeologi, kultur, konst och historia som stannat till här på en kurs eller ett stipendium som räckt till en termin eller två. Institutet har alltid stått Lunds universitet nära och sedan i höstas drivs det av två lundaforskare som nu har hunnit bli varma i kläderna.

Martin Olin o ­Kristian ­Goransson

Martin Olin (till vänster)  och ­Kristian ­Göransson vid Carl Milles skulptur Solglitter som möter besökarna vid entrén till Svenska institutet. Foto: Gunnar Menander

De bägge direktörerna, Kristian Göransson och Martin Olin (vice), kom närmast från Stockholm från intendenttjänster på Medelhavsmuseet respektive Nationalmuseum. De känner varandra – både från Lund men främst genom tidigare möten på Svenska institutet i Rom där de varit i flera perioder och bedrivit forskarstudier.

– Det är precis så som institutet ska fungera – som en mötesplats där man träffar andra forskare inom samma intresseområden, säger Kristian Göransson som är klassisk arkeolog.

Han disputerade i Lund 2007 på en avhandling om maritim handel byggd på fynden från den grekiska staden Euesperides (Benghazi) i Libyen, där han under flera år deltog i fältarbetet. Sen fick han jobb direkt på Medelhavsmuseet där han varit i sex år. Han är mycket glad över jobbet som institutsdirektör i Rom.

– Medelhavsinstituten, både här och i Aten, är oerhört viktiga för oss som forskar om antiken – det är ju här alla lämningar finns, säger han och kan inte låta bli att dra parallellen med studiemiljön på Antikmuseet i Lund.

– Det var så kul att komma till Lund som student och få vistas i den inspirerande miljön bland alla gipsskulpturer som då fanns på Klassiska institutionen. Och nu är jag i Rom bland originalen…

Kristian Göransson berättar med stolthet om det goda renommé svensk arkeologi har i Italien tack vare många framgångsrika utgrävningar – nu senast inom det högteknologiska Pompejiprojektet. En viktig uppgift för honom är att göra institutet bättre känt i Sverige.

– Vi kan bli mycket bättre på att tala om hur framstående svensk arkeologisk och antikhistorisk forskning i Italien är, säger han.

Martin Olin, vicedirektör representerar institutets andra stora ämne, konstvetenskap och deltog själv som lundaforskare i de kurser som han nu är med och arrangerar för andra.

– Jag ser som min viktigaste uppgift här att försöka stimulera studenter att gå vidare med sitt intresse för Rom och verkligen utnyttja institutets stipendier, bibliotek och andra resurser som ju är betydande, även internationellt, säger han.

Aktuellt i vår för Svenska institutet i Rom är en kurs inom ramen för USI-nätverket – det utbildningssamarbete mellan universitet och institut i bl.a. Sverige, Grekland, Turkiet och Italien som prorektor Eva Wiberg är ordförande för. Kursen heter Communicative Variation in Time and Space och ges i maj.

Maria Lindh