Naturvetenskap, Priser/utmärkelser

Lundaforskare får udda Nobelpris i underhållning

Tre biologiforskare från Lunds universitet har fått utmärkelsen IG Nobel Prize Det annorlunda priset får forskarna för sina uppseendeväckande studier om dyngbaggars förmåga att orientera med hjälp av stjärnornas ljus.

I början av året publicerade Lundaforskarna Marie Dacke, Eric Warrant och Emily Baird sina nya rön om dyngbaggarnas talanger. Deras forskning visade att dyngbaggar kan använda ljuset från Vintergatans stjärnor för att hitta rätt i nattmörkret. Forskningsresultaten, som har tagits fram tillsammans med två sydafrikanska kollegor, innebar därmed det första beviset på att djur har denna orienteringsförmåga.

För denna insats uppmärksammas nu forskargruppen vid en prisceremoni i komikens tecken på Harvarduniversitetet i USA. Äkta Nobelpristagare deltar som prisutdelare vid ceremonin. Bakom utmärkelsen, IG Nobel Prize, står en amerikansk organisation som vill väcka intresse för naturvetenskap, medicin och teknik genom att hylla udda och roliga inslag i forskningsvärlden.

Marie Dacke, en av de vinnande Lundaforskarna, kommenterar priset:

Hur känns det att få detta pris?

– Det känns mycket upplyftande eftersom kriterierna är ”forskning som först får oss att skratta, men sedan får oss att tänka efter”. Att ha lyckats med båda dessa saker inom ramen för vår forskning känns såklart fantastiskt.

Vad är det bästa med utmärkelsen?

– Att vår forskning kommer att uppmärksammas för en större publik. Och så äran naturligtvis.

Varför är ni så intresserade av dyngbaggar?

– Dessa insekter erbjuder en fantastisk möjlighet att förstå hur djur kan navigera i den värld de befinner sig i. De principer vi studerar hos dyngbaggarna begränsar sig inte bara till dessa organismer utan gäller generellt för många migrerande och navigerande djur.

Vad tror du är era framgångsfaktorer?

– Inom forskargruppen har vi ett brett fält av specialkunskaper som vi kombinerar för att förstå hur biologiska kompasser är uppbyggda och fungerar, och dyngbaggarna är ideala modelldjur som vi kan manipulera på en mängd olika vis utan att påverka deras nedärvda beteenden. Den bredare publiken kan lätt knyta an till det boll-rullande beteendet vi studerar hos dessa djur och kan sedan dras vidare i de försök och undersökningar vi sysslar med. Dessutom är detta forskning som även får oss att skratta och tänka efter.

Vad händer nu när ni fått priset?

– Vi firar det vid en mycket livfull ceremoni i Boston och sedan får vi se var det tar oss!

Lena Björk Blixt

Ceremonin kan ses på webben:
http://www.improbable.com/ig/2013/#webcast

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *