Administration, Allmänt

Mac-guru med smak för Saab och oboe

– Det ger en sällsynt tillfredsställelse att kunna hjälpa till och lösa problem åt folk på jobbet, säger Patrik Sonestad, gladlynt oboist och Saabfantast – och ansvarig för LUMAC, tjänsten som ger med­arbetare med Mac-datorer service.

Patrik Sonestad har många strängar på sin lyra.

Patrik Sonestad har aldrig måndagsångest utan går till jobbet med lätta steg, särskilt till möten med de spännande och toleranta människor som han tycker det finns extra gott om på universitetet.

– Men jag förverkligar inte mig själv på jobbet, jag har massor av andra roliga saker i livet som jag kommer kunna hålla på med mer den dag det är dags att ta ett steg tillbaka, säger han.

Saab-kärleken väcktes under högstadiet då han övertalade föräldrarna att byta bil till det märket.

– Det var ju en vanlig, praktisk bil, men hade turbo och var full av kluriga ingenjörs-lösningar, perfekt för en tekniknörd.

Trettio Saabar har han ägt och mekat med genom åren, som mest sju stycken samtidigt. Han är fortfarande styrelseledamot i Saab Turbo Club of Sweden, men menar ändå att Saabarna inte längre är i hans fokus. Familj gjorde att mindre tid lades på bilar, så nu har de bara tre stycken – varsin Saab för att pendla till jobbet från byn Hemmesdynge utanför Trelleborg – och en enda extrabil.

– Vi lämnade Malmö för landet. Nu bor vi en tvåhundra år gammal skola i en avslappnad by utan alltför välklippta gräsmattor och njuter av att det är tyst när man stiger ur bilen på eftermiddagen.

Det är också bra att bo på landet när man vill spela hög musik – eller oboe. Patrik Sonestad satsade på att bli musiker på heltid och spela i symfoniorkester när han var ung. Som oboist är man väldigt eftertraktad i ideella sammanhang, eftersom oboister är sällsynta. Patrik spelar i många olika konstellationer, bland annat i Akademiska kapellet vid LU.

– Förra helgen spelade jag med Oscar Zia och lokala Trelleborgsorkestern och nästa helg är det något annat. På somrarna spelar jag i Höör – de sätter upp en ungdoms-opera där varje år.

Men på vägen mot oboe-karriären läste han musikvetenskap på LU och halkade sen in här och blev fast. Första jobbet han erbjöds var som institutionssekreterare på Musikvetenskap, men eftersom han är grym på datorer fick han snart undervisa blivande bibliotekarier i digitala lösningar.

– Jag tillhör dem som i gamla tider väntade på att månadstidningen om datorer skulle komma och sen satte jag mig och knackade ner någon kod därifrån i timmar, bara för att få pröva att spela ett spel…

För Patrik Sonestad har det ena gett det andra och han har haft många olika roller på LU. Han var avdelningsföreståndare några år på bibliotekarieprogrammet och har jobbat med IT-support, men har nu hand om utvecklingen av LUMAC. Han har även en del kontakt med polisen genom jobbet, när datorer stjäls.

– Det är dumt att stjäla en dator från universitetet. Vi kan spåra dem och sätta polisen på att hämta tillbaka datorerna. Det är i princip omöjligt att radera datorerna ur vårt system.

Han säger att han vill återuppfinna sig själv på jobbet hela tiden. Det finns alltid nya utmaningar och uppgifter.

– Men jag sätter inte mål på jobbet, jag tänker inte karriär. Det brukar växa fram, jag tycker universitet är bra på att se potential hos alla. Det finns alltid öppningar för den som är intresserad…

Text & foto: Jenny Loftrup

MER OM Patrik Sonestad

Jobbar som: systemadministratör för LUMAC

Aktuell: som frilansande oboist bl.a. i Höörs sommaropera

Familj: Sambo och 5-årig son.

Gillar: Spela oboe, meka med Saabar, datorer, musik, hjälpa folk, agera supportpersonal till sambon i trädgården