Innovation, Tvärvetenskap

Bolag av duken som fångar fukt och mögel

Mögelduken cTrap stoppar och binder farliga ämnen och ger därmed en ren och hälsosam innemiljö. Det innebär att exempelvis elever och personal vid skolor och förskolor som drabbas av fuktskador och dålig inomhusluft kan vara kvar i sina lokaler vilket sparar stora kommunala pengar. Lennart Larsson, professor i medicinsk mikrobiologi har ägnat flera års forskning åt duken och är grundare till det nybildade bolaget cTrap.

Lennart Larsson

Professor Lennart Larsson, grundare av cTrap. Foto: Kennet Ruona

Våren 2013 skrevs det om den första installationen där resultaten för duken cTrap visade sig bli över förväntan. Idag har ett tiotal lyckade projekt genomförts, ett bolag är bildat och fler tester görs tillsammans med etablerade skadeutredare och fuktkonsulter. Duken stoppar även radon och till skillnad från liknande skydd släpper cTrap igenom fukt, vilket betyder att det inte skapas nya fuktproblem. cTrap kan inte bara läggas på golv utan även väggar och tak samt över golvvinklar och håligheter.

– Vi har ett samhällsproblem och många kommuner drabbas hårt. Vi vet idag att cTrap fungerar bra och vi kan hjälpa kommuner genom att snabbt säkra innemiljön, på så sätt kan man köpa sig tid till planering inför de mer omfattande renoveringarna, säger Johan Mattsson, vd för cTrap AB.

”Mögelskolorna” är ofta byggda direkt på en betongplatta utan ordentliga fuktspärrar. När fukt från marken möter byggmaterial bildas skadliga ämnen som sedan tränger igenom väggar och golv. Dessa hälsoskadliga emissioner, till exempel nedbrytningsprodukter från golvlim och PVC-mattor, sprids sedan i inomhusluften och skapar en stickande lukt. Duken cTrap installeras enkelt, fångar in och binder de skadliga ämnena direkt vid källan innan de når rummet vilket gör inomhusluften både friskare och mer hälsosam. Effekten är omedelbar och den skarpa lukten försvinner efter bara någon dag.

–  I labbtester såg vi att cTrap-duken reducerade luftkoncentrationen av aggressiva ämnen från byggfukt med i genomsnitt 98 procent. Vissa ämnen såsom mögelgifter, så kallade mykotoxiner, eliminerades fullständigt. Nu vet vi att cTrap-duken fungerar även i riktiga skadefall, säger professor Lennart Larsson.

Även Finland, USA och Kina har visat intresse för duken.

Malinee Granhof

Fakta cTrap AB:

Adsorptionsduken cTrap är resultatet av drygt 20 års forskning inom innemiljöområdet vid Institutionen för Laboratoriemedicin (ILM) i Lund.  Produkten är ett laminat av fyra skikt som effektivt fångar upp och binder fast skadliga emissioner från den yta där den är fäst. Namnet cTrap kommer från surface emissions trap som betyder ytemissionsfångare. Bolaget cTrap AB bildades sommaren 2013.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *