Forskning, Humaniora

Mörka nordiska filmer och tv-serier lockade baskisk filmvetare till Lund

Iratxe Fresneda är filmforskare från Baskien, i Lund på ett månadslångt besök. Hon har redan ställt in sig på att komma tillbaka, eftersom hon blivit förtjust i miljön på universitetet i allmänhet och SOL-centrum i synnerhet.
– Jag tycker det akademiska samtalet verkar vara så livaktigt här, säger hon.

Iratxe Fresneda

Iratxe Fresneda från Baskien trivs i Lund. Foto: Gunnar Menander

Iratxe Fresneda (vars förnamn uttalas ”Iratje”) arbetar vid Universidad del País Vasco, det enda statliga universitetet i Baskien. Hon skrev sin avhandling om Lars von Trier och har fortsatt att intressera sig för skandinavisk film. Hennes intresse gäller särskilt det som kallats ”nordic noir” – filmer och TV-serier som Mordkommissionen, Wallanderfilmerna, Milleniumtrilogin och Bron.

– Det är filmer som blivit mycket uppskattade internationellt, trots att flera av dem gjorts med ganska låg budget. Jag och mina kollegor har velat titta närmare på vad som lett till dessa framgångar, säger hon.

Det var vid denna närmare titt som Iratxe Fresneda upptäckte att många filmvetenskapliga artiklar hon fann intressanta kom från Lunds universitet. Hon hörde sig för hos filmvetarna på SOL-centrum om ett möjligt besök, och fick positivt svar.

– Jag är mycket glad åt att de var intresserade, säger hon och lovordar den svenska seminariekulturen.

– Vi har inget motsvarande på mitt universitet. Det vi har är en- eller flerdagskonferenser, som vänder sig till inbjudna personer inom vissa snäva kretsar och är betydligt mer formella.

Att personer från olika forskargrupper kan samlas på ett informellt sätt kring ett gemensamt intresse tycker hon är mycket positivt. Hon tycker sig också uppleva en forskningsmässig generositet som inte alltid är självklar överallt.

– Folk delar gärna med sig av sina synpunkter och kunskaper här. Det är i alla fall mitt intryck… säger hon, med reservation för att hon kanske är en blåögd nykomling full av illusioner.

”Desayuno con suecos”, ”Jag frukosterar med svenskar”, skriver Iratxe Fresneda som titel på en krönika i den baskiska tidningen Naiz, i en parafras på filmtiteln ”Desayuno con diamantes” (Breakfast at Tiffany’s). Hon beskriver sin förtjusning över att se manliga universitetsanställda med barnvagnar eller på väg till dagis, och att kunna möta barn i korridorerna på SOL-centrum.

– Mina två flickor har nästan aldrig varit på min arbetsplats. Jag tycker det är fint att barn ibland kan få vara med där deras föräldrar arbetar – det ger en större anknytning till verkligheten, säger hon.

En annan källa till förtjusning är att hon träffar så många som känner till hennes forskningsområde. Lars von Triers filmer, Lisbeth Salander och Kurt Wallander må ha spridits till biografer i hela världen, men är ändå mindre självklara referensobjekt i Spanien än i Skåne. Därför har Iratxe Fresneda njutit av mötet med så många ”nordic noir”-fans.

– Att möta till exempel en ekonomistudent som, när hon hört mitt forskningsområde, börjar tala entusiastiskt om Lars von Triers Europatrilogi… det är häftigt! tycker hon.

INGELA BJÖRCK

Mer om IRATXE FRESNEDA

BOR: I vanliga fall utanför Bilbao

ARBETE: Lärare och forskare i audiovisuell kommunikation och dessutom tidningskrönikör och radioproducent med inriktning på film och kultur