Konstnärligt, Utbildning

Musikhögskolan med extra allt

– Förr spelade varje utbildning för sig. Men titta på min stråkorkester – här har jag studenter från både jazz- och folkmusikutbildningen, säger Wieska Szymczynska, lärare i fiol och kammarorkester sedan tjugo år på Musikhögskolan i Malmö.

Musikhogskolan1

Det var fullt ös i varje vrå när Musikhögskolan bjöd in till öppet hus. Här är det studenter från rockutbildningen som uppträder med Isabelle Juhlin som vokalist. Foto: Gunnar Menander

Hon var en av många som visade upp sig och sina studenter under Musikhögskolans öppna hus i slutet av november. Och det var skönt att vila en stund i den klassiska musiken efter slagverk, elgitarrer och all trängsel bland de många besökarna.

– I år har vi dragit på med extra allt, berättar Ove Torstensson, projektledare för evenemanget som är årligt återkommande sedan två decennier tillbaka.

Nytt för i år var fler programpunkter och att besökarna själva deltog i sång- och instrumentövningarna i högre utsträckning. Bland tipsrundor, utställningar och konserter hölls det öppna lektioner, masterclass och workshops som välkomnade alla intresserade. Vidare höll man sitt hus öppet ända till kvällen för att så många skolungdomar som möjligt skulle få möjlighet att besöka Musikhögskolan.

Ove Torstensson

Ove Torstensson är projektledare för det öppna huset.

– Vår viktigaste målgrupp är förstås gymnasister och elever på folkhögskolor med musikinriktning, men vi vill också nå barn och ungdomar redan i grundskolan för att tidigt väcka intresset för musik, säger Ove Torstensson.

Han menar att det är svårt för dagens föräldrar att komma igenom allt brus och uppmuntra sina barn till att bruka allvar med sina instrumentlektioner när de kommer upp i tonåren.

– Sedan många år är det brist på tillräckligt kvalificerade sökande till musikerutbildningen på oboe och fagott därför att det är för få som spelar dessa instrument. De behövs i en symfoniorkester som tillhör vårt västerländska konstmusikarv som vi vill vårda och behålla.

Populärast på Musikhögskolan är pop-, rock-, och jazzutbildningarna. Det är också särskilt trångt i den salen där studenter från rockutbildningen visar prov på sina färdigheter. Sångerskan Isabelle Juhlin är inne på sitt andra av fem år, och en amatör undrar vad hon och resten av rockmusikerna har mer att lära. De låter alla som professionella musiker.

– Många av oss är frilansmusiker på fritiden, säger hon – och menar att det behövs som ett komplement till den pedagogiska utbildningen.

– Men en dag i veckan har vi möjlighet att utveckla oss musikaliskt även här på skolan. Då tränar vi oss på sådant vi tycker vi behöver och får chansen att prova på nya saker. Jag känner att jag utvecklas.

Isabelle Juhlin trivs väldigt bra med sina studier och tycker att stämningen är öppen och social. Och hon får många kramar och uppskattande ord efter sitt sångframträdande som bekräftar detta. Men med jämställdheten på rockutbildningen är det lite si och så. Av ett 50-tal studenter finns det bara nio tjejer och sju av dem är dessutom sångare.

– Jag spelar piano också – men på frivillig basis tillsammans med studenter från andra utbildningar, säger Isabelle Juhlin som ett exempel på det numera gränsöverskridande samarbetet som fiolläraren Wieska Szymczynska påtalade.

Maria Lindh

Läs mer om Musikhögskolan och alla utbildningar

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *