Alumn, Naturvetenskap

Naturgeografer får relevanta jobb

En färsk alumnirapport visar att naturgeografer är attraktiva på arbetsmarknaden efter utbildningen.
– Det är glädjande att se att så många har fått relevanta jobb, säger Ricardo Guillén från Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap.

Vid institutionen har man tagit fram en ny alumnirapport med syftet att se vilka jobb naturgeograferna får, vilka företag som anställer och om möjligheten finns att bilda ett alumni-nätverk.

– Det var också viktigt att se hur många av våra tidigare studenter som har fått jobb, säger Ulrik Mårtensson, studierektor.

Som underlag till rapporten ringde man upp alumner som tagit examen mellan januari 2007 till januari 2013. Av totalt 117 personer fick man kontakt med 54 stycken, som alla deltog i undersökningen.

Mer än hälften av de svarande uppgav att de hade arbete som var relevant för utbildningen. Många läste vidare på masters- eller magisternivå och endast två var arbetslösa.

Trots de goda resultaten visar rapporten att utbildningen har brister i förankringen med arbetsmarknaden.

– En del anser att den är för forskningsinriktad och att det var för lite detaljkunskap. Samtidigt verkar det som att de flesta upptäcker att de är väl förberedda för arbetslivet när de väl börjar jobba, säger Helena Eriksson som är lärare vid institutionen.

Nu vill man fortsätta att hålla en bra kontakt med alumnerna. Och nästan alla som deltog i undersökningen var positiva till fortsatt samarbete.

–  Det ger goda möjligheter för praktikplatser till våra studenter, men kan även bidra till en vidareutveckling av utbildningen, säger Ulrik Mårtensson.

Fredrik Bröndum

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *