Allmänt, Tvärvetenskap

Nawal El Saadawi
gjorde succé i Lund

Den egyptiska feministkämpen, 81-åriga Nawal El Saadawi, kom till Lund och talade inför ett fullsatt auditorium bland annat om hur kvinnors kreativitet i Mellanöstern behöver understödjas.

Nawal El Saadawi

Nawal El Saadawi

Inför en förväntansfull publik på Grand hotell anlände tisdagskvällens föreläsare, 81-åriga Nawal El Saadawi från Egypten. Att hon tagit sig till Lund var i sig en bedrift och många i publiken hade kommit för att träffa Nawal El Saadawi som var inbjuden av Centrum för Mellanösternstudier.

Nawal, som sedan 1960-talet kämpat för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet, är något av en intellektuell rockstjärna. Hon är känd för sina progressiva och ibland kontroversiella åsikter om världspolitik. I går talade hon om sambandet mellan kreativitet och motstånd och vilka förutsättningar som behövs för att vara kreativ. Hon framhävde att det är svårare för kvinnor än män att vara kreativa och att kvinnors kreativitet i Mellanöstern behöver understödjas.

Efter föreläsningen ringlade sig kön lång av fans fram till Nawal för att få utväxla några ord, ta en bild eller få en autograf.

Anna Hellgren

Läs mer om Nawal El Saadawi på CMES hemsida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *