Forskning, Medicin

Nobelpristagare med LU-förflutet hyllas

Lunds universitet kan inte skryta med några egna Nobelpristagare, men faktum är att tre blivande Nobelpristagare var verksamma i Lund på 50-talet. Detta ska nu uppmärksammas med en ceremoni och en minnesskylt den 4 maj.

Arvid Carlsson

Nobelpristagaren Arvid Carlsson är en av dem som hyllas med en minnesskylt.

Minnesskylten ska sättas upp på det stora tegelhuset på Sölvegatan 10. Det utgör idag en del av Geocentrum, men var på 50-talet hem för Farmakologiska institutionen.

Det var vid Farmakologen som de tre blivande Nobelpristagarna arbetade. Sune Bergström och Bengt Samuelsson fick Nobelpriset 1982 för sin forskning om prostaglandiner, en sorts hormonliknande ämnen med viktiga funktioner i kroppen. Arvid Carlsson fick sitt Nobelpris år 2000, för sina upptäckter om signalsubstanser i hjärnan. De viktigaste fynden handlade om dopamin, och kom att leda vidare till ett banbrytande läkemedel mot Parkinsons sjukdom.

Minnesskylten på ”Gamla Farmakologen” avtäcks den 4 maj kl 10.30. Efter ceremonin kommer två av de tre Nobelpristagarna – 93-årige Arvid Carlsson och 81-årige Bengt Samuelsson – att ge var sin kort föreläsning om sin prisbelönade forskning. Alla intresserade är välkomna.

Ingela Björck