Administration, Allmänt, Teknik

Ny LTH-rektor vill vara närvarande

LTH får liksom LU i sin helhet en ny rektor vid årsskiftet. Viktor Öwall heter han och är idag professor i elektronikkonstruktion och prefekt vid Institutionen för elektro- och informationsteknik.

Viktor Öwall

Viktor Öwall blir ny LTH-rektor. Foto: Kennet Ruona

– Jag vill bli en närvarande rektor som driver LTH framåt på de sätt jag kan. En bra rektor helt enkelt, säger han med ett leende.

I uppstartsskedet kommer han att lägga ner mycket tid på att hämta in synpunkter från prefekter och andra i verksamheten.

Men redan nu ligger tre frågor honom varmt om hjärtat: finansiering av grundutbildningen, få ut det mesta möjliga av ESS och MAX IV och synlighet. Det förstnämnda ser han som mest akut.

– Myndighetskapitalet är slut och institutionerna måste dra ner. Jag vill ta ett steg tillbaka och helt förutsättningslöst se om vi kan tänka annorlunda. Det kan handla om allt från att laborationer kanske inte måste vara fyra timmar till om man verkligen måste ha dubbla enheter på både LTH- och LU-nivå, exemplifierar han.

När det gäller Lunds två nya forskningsanläggningar handlar det mest om att säkerställa att universitetet gör det mesta möjliga av situationen. Så kanske redan är fallet, poängterar han, eller så kanske ännu mer kan göras.

Synligheten då? Viktor Öwall menar att osynlighet kan leda till missade synergi-effekter.

– När man inte ens vet vad folk i grannkorridoren sysslar med, kan man förmoda att de tvärvetenskapliga projekten inte är så många som de skulle kunna vara.

En annan sida av synlighetsmyntet handlar om att legitimera sin verksamhet gentemot omvärlden.

– Vi måste ju visa att forskningen kan vara till nytta för samhället och inte bara vara nöjda när den vetenskapliga publiceringen är i hamn, säger han och tillägger att nytta ska tolkas brett och gäller både tillämpad forskning och grundforskning.

Trots att det är ett krävande mer än heltidsjobb han tillträder, vill han inte släppa den egna forskningen helt, utan också fortsättningsvis handleda några doktorander.

– Jag vill behålla en fot, men vi får se om det bara blir en lilltå.

Kristina Lindgärde