Administration, Samverkan

Nytillskott i Botan

. Det är en nöjd föreståndare som rör sig bland amaryllisar och andra tidstypiska blommor på utställningen ”Jul i orangeriet” i Botaniska trädgården.
Bente Eriksen kom från Göteborgs universitet till sitt nya jobb i Lund för ett par månader sedan och har nu fått besked att Lunds kommun stöttar trädgården med två miljoner kronor om året.

Bente Eriksen 2

Botaniska träd­gårdens nya före­ståndare ­Bente Eriksen bland amaryllisarna på utställningen”Jul i orangeriet”.

– Det känns väldigt skönt, säger hon. Det innebär att vi kan förstärka våra visningar för skolbarnen med en pedagog. Vi kan också satsa på lite extra trädgårdspersonal som kan odla fram intressant växtmaterial och hålla rent när det blir vår och folk kommer med sina filtar och korgar.

Hennes dialekt skvallrar om danska rötter och det var vid Århus universitet som Bente Eriksen inledde sin akademiska karriär. Sedan 1987 har hon jobbat vid Göteborgs universitet, och under senare år som lektor i systematisk botanik. Hon har både forskat och undervisat, men också varit upptagen med ett stort bokprojekt på 1.200 sidor om nyttoväxter som blev klart och trycktes i fjor.

– Den tog mig och mina kollegor tolv år att göra, säger hon och visar den praktfulla boken som finns till försäljning i Botans butik.

Butiken med växter, fröer, små trädgårdsredskap, böcker, vykort med mera, var något som hennes företrädare Marie Widén förverkligade och den fortsätter man att satsa på tillsammans med flera utställningar under nästa år. Då fyller trädgården 150 år och det kommer att uppmärksammas med en födelsedagsfest och en utställning som skildrar trädgårdens historia.

Bente Eriksen och hennes personal har också stora planer inför universitetets jubileum som inleds 2016. De vill uppföra en utomhusscen med tak i trädgårdens södra del. Därifrån vill man bjuda på teater, föreläsningar och konserter i samarbete med universitetets övriga konstnärliga och utåtriktade verksamheter.

Att Botaniska trädgården nu har en dansk föreståndare har spridit sig över sundet. Förfrågningar om visningar av växt-husen och trädgården på danska, har trillat in och Bente Eriksen tycker att det är roligt.

– Sen är frågan hur vi hinner, säger hon.

Utställningen ”Jul i orangeriet” med många olika julrosor, amaryllisar, julkryddor och nötter pågår fram till den 6 januari. Fram i mars är det dags för nästa utställning ”Vad har du i din müsli?”. Redan nu har man tagit fram en utställningsfolder med hela 2015 års större evenemang – och det är man stolt över.

– Det känns lite lyxigt att kunna räcka över den till besökare som undrar vad som är på gång framöver, säger Bente Eriksen som tycker att hon nu har fått sitt drömjobb som chef för en botanisk trädgård.

Det var närheten till skog och strand i barndomen som fick henne att utveckla en förkärlek för naturen.

Text: Maria Lindh

Foto: Gunnar Menander

MER OM Bente Eriksen

FÖDD: 1960 i Grenå på Jylland.

BAKGRUND: Växtsystematiker med lång erfarenhet av undervisning och har jobbat såväl i tropikerna som i Arktis. Sedan 2004 studierektor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

BOR: Lägenhet i Lund, helgpendlar till Småland.

FAMILJ: 25-årig son. Käresta i Småland (som helgpendlar från Stockholm).

INTRESSEN: Matlagning, träning, syr och stickar.

BLIR GLAD AV: Solen och värmen som kommer i maj då trädgården slår ut.

BLIR ARG AV: Folk som inte håller sina löften.