Administration, Allmänt

Nya prorektorn lämnar sin bekvämlighetszon för LU

Nyfikenhet, öppenhet och medmänsklighet är ledord för Sylvia Schwaag Serger, som blir ny prorektor från årsskiftet.
Hon tycker att alla har ett samhällsansvar och måste vara drivande, men samtidigt vara medvetna om att man faktiskt kan ha fel.

Sylvia Schwaag Serger kommer närmast från Vinnova. Parallellt har hon arbetat som adjungerad professor vid Ekonomihögskolan i Lund.

Hon kommer närmast från Vinnova där hon varit direktör och ansvarat för internationell strategi. Där har hon jobbat i nästan tio år och vill ta med sig den del av kulturen som innebär att man gärna testar nya idéer och experimenterar.

– Även att sammanföra olika aktörer över gränserna, säger hon och menar att det kommer att behövas allt mer av tvärdisciplinära och tvärvetenskapliga samarbeten i framtiden.

Sylvia Schwaag Serger har också arbetat mycket med policyfrågor som handlar om utbildning, forskning, samverkan och internationalisering på nationell och internationell nivå, inte minst som medlem i regeringens forskningsberedning.

Som prorektor får hon utbildningsfrågor och internationalisering som sina ansvarsområden, och hon vill gärna se mer av tvärvetenskap även i utbildningen. Internationaliseringen fick hon med modersmjölken. Hennes mamma är kines-amerikan, hennes pappa tysk – själv är hon är uppvuxen i USA och södra Tyskland och har även studerat i Italien och England. Internationaliseringen ser hon för övrigt inte som något som ska behandlas för sig, utan ska genomsyra all verksamhet vid universitetet.

Först i vuxen ålder bodde hon i Kina. Under två år hade hon ett uppdrag av den svenska regeringen att studera kinesisk teknikpolitik, och hon besöker regelbundet landet och lär kinesiska på sin fritid. När hon utifrån ett kinesiskt perspektiv tittar på Lunds universitet ser hon den unga generationen som tycker att LU är ett drömuniversitet i ett land med ren luft, bra sjukvård, utbildning för alla och en välutvecklad demokrati.

– Att vi är ett universitet som är högt rankat betyder mycket för kinesiska studenter.

Sylvia Schwaag Serger ser fram mot att lära sig mer om Lunds universitets utbildningsfrågor. Hon fick själv en fantastisk universitetsutbildning i USA, berättar hon, och tycker att utbildning över lag måste prioriteras upp.

En stor och viktig fråga som berör båda hennes ansvarsområden som prorektor handlar om hur man kan underlätta för nyanlända i utbildningssystemet och hur man kan bli bättre på att bedöma kompetens som förvärvats utanför akademin och Sverige.

– Vi har gått om USA när det gäller andelen utlandsfödda i befolkningen, och att Sverige är ett invandringsland måste vi förhålla oss till och ta ansvar för.

Universiteten är viktiga i det sammanhanget, menar hon, och framhåller Tyskland som bra på att ta hand om sina nyanlända akademiker. Genom enskilda intervjuer bedömer de var de är i sin utbildning och vilket stöd de behöver för att komma vidare.

Sylvia Schwaag Serger lämnade USA när det blev dags för disputation. Hennes avhandling i ekonomisk historia lade hon fram vid London School of Economics, och som 27-åring flyttade hon till Sverige. Hon har bott i Stockholm, men mest i Malmö och för tre år sedan flyttade hon med sin man och deras två tonåringar till makens föräldrahem i Limhamn. För några år sedan var hon värd i Sveriges Radios Sommar i P1. Då pratade hon bland annat om vikten av att lämna sin bekvämlighetszon. På frågan om prorektorskapet är ett steg ur hennes bekvämlighetszon tänker hon efter några sekunder och ler sedan stort:

– Ja, det tycker jag verkligen!

Hon berättar att hon trivs mycket bra på Vinnova och att hon med sina nationella och internationella nätverk har kunnat arbeta mycket från hemorten Malmö. Men när hon blev erbjuden uppdraget som prorektor så var det en utmaning hon inte kunde tacka nej till.

– De breda universiteten är en av våra viktigaste samhällsinstitutioner, men vi kan inte ta deras roll för givet i en snabbt föränderlig värld. Vi måste värna om det samhälle vi har.

Sylvia Schwaag Serger har erfarenhet av många discipliner. Från en tysk folkhögskolekurs i hieroglyfer till fransk litteratur och konsthistoria på grundnivå och en magister i statsvetenskap.

– Mina bästa artiklar har jag skrivit med fysiker och ingenjörer, berättar hon.

Disputationen i ekonomisk historia kom sig av intresset för europeisk integration och av hur ekonomisk politik utformas.

Sylvia Schwaag Serger beskriver sig själv som pragmatisk och hon tycker om att arbeta tillsammans med andra. Hon brinner för att göra nytta för samhället och det ger henne mycket energi. Bland svagheter nämner hon otålighet och hon har svårt för negativism.

– Sedan vill jag hellre ha fakta än känslor som beslutsunderlag, säger hon.

Text: Maria Lindh

Foto: Håkan Röjder

MER OM Sylvia Schwaag-Serger

Aktuell: Som ny prorektor.

Bor: I Limhamn.

Familj: Man, två barn i tonåren, mamma och många släktingar.

Intressen: Lära kinesiska, sticka, odla grönsaker (går inget vidare), spelar bridge med sin mamma.

Håller sig i form: Springer hemma framför teven och ser samtidigt på kinesiska dokumentärer och tyska deckare.