Konstnärligt, Utbildning

Odeum ordnar internationell masterklass

För fjärde gången anordnar Odeum Lund International Conducting Academy, LICA, dit studenter från hela världen kommer för att ha en masterklass. Den här gången sker det tillsammans med en kör i världsklass, nämligen Radiokören i Stockholm.

Patrik Andersson, director musices

Director musices Patrik Andersson. Foto: Mikael Risedal

LICA:s koncept är att koppla samman masterstudenter i dirigering och dirigenter som vill vidareutbilda sig med en professionell kör eller orkester, vilket ger eleverna en möjlighet de normalt annars inte får. I år samarbetar man alltså med Radiokören från Stockholm och studenterna får möjlighet att arbeta tillsammans med de välkända dirigenterna Peter Dijkstra som är Radio-körens chefsdirgent samt Odeums kördirigent Cecilia Martin-Löf.

– Studenter från många länder har anmält sig, vilket vi ser som ett gott betyg, säger director musices Patrik Andersson, prefekt för Odeum samt dirigent och konstnärlig ledare för Akademiska kapellet och Concentio Odei.

Idén föddes i samband med Lunds körfestival 2007, och sedan dess har konceptet renodlats och klasserna hålls både med körer och orkestrar. I år sker utbildningen i Lund, innan deltagarna fortsätter till Stockholm för en konsert tillsammans med Radiokören i Eric Ericson-hallen.

– Det finns ingen liknande masterklass i Norden, vad jag vet, säger Patrik Andersson.

LICA startar 17 oktober.

Jonas Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *