Priser/utmärkelser

Priser och utmärkelser

Ett axplock av utmärkelser i april, maj och juni.

KUNGAMEDALJ. Hans Hanson, professor i teknisk vattenresurslära, får medalj i guld av 5:e storleken för förtjänstfulla insatser rörande erosionsproblematiken. Prisutdelningen sker i närvaro av kungen och drottningen i Stockholm den 16 juni.

UTMÄRKELSE. Cecilia Heule vid Socialhögskolan har fått en hedersutmärkelse av Centralförbundet för socialt arbete. Ett diplom och resestipendium delas ut för att hon på ”framstående sätt bidragit till att utveckla det sociala arbetet och socialpolitiken och gett röst åt människor eller grupper som inte har någon stark position i det offentliga samtalet”.

FÖRNYARE. Tidningen Dagens Medicin har utsett Lennart Minthon, läkare vid Minneskliniken vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, till årets förnyare i sjukvården.

INNOVATIONSVINST. I höstas disputerade Peter Falck på en avhandling i bioteknik vid LTH om en teknik för att extrahera fram hälsosam prebiotika ur växtrester, såsom hemicellulosa. I samma veva bildade han och entreprenören Kristofer Cook företaget Carbiotix, och nyligen tog de hem segern i startup-tävlingen Venture Cup Syd.

CRAFOORDANSLAG. Crafoordska stiftelsen anslår 55 miljoner kronor till vetenskaplig forskning. Av totalt 614 ansökningar beviljades 184, och största mottagare är Lunds universitet som fick 49 miljoner kronor. De fördelas med 19,9 miljoner på medicin, 24,2 miljoner på teknik och naturvetenskap samt 10,9 miljoner på humaniora/samhällsvetenskap/ekonomi och juridik. Det största enskilda anslaget, 5 miljoner, är tvärvetenskapligt och går till Fysiska institutionen och handlar om superupplösningsmikroskopi för biofysik, biologi och medicin.

ERC-ANSLAG. Fysikforskarna Marcus Aldén och Torbjörn Sjöstrand får 2,5 respektive 2 miljoner euro när Europeiska forskningsrådet (ERC) delar ut anslag till seniora forskningsledare, ERC Advanced Grants. Marcus Aldén är professor i förbränningsfysik vid LTH. Det är andra gången han får denna typ av ERC-anslag. Han och hans forskargrupp har blivit världsledande på att utveckla avancerad laserdiagnostik för att studera förbränningsprocesser. Torbjörn Sjöstrand är professor i teoretisk partikelfysik vid Naturvetenskapliga fakulteten. Hans forskning handlar om att förstå de komplicerade processer som pågår när exempelvis Higgs-partiklar bildas.

PRISADE. Bundy Academy-priserna till unga medicinforskare har delats ut för andra gången. Ruben Smith, forskare i neurologi, och Simon Timpka, forskare i kardiologi, fick 400.000 kronor vardera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *