Priser/utmärkelser

Priser och utmärkelser

Ett axplock av priser och utmärkelser i september och oktober.

IG NOBEL PRIZE. Susanne Åkesson, professor i zooekologi tilldelas den prestigefulla utmärkelsen Ig Nobel Prize. Priset, som hon delar med sex forskare från Ungern och Spanien, får de för upptäckten att vita hästar inte besväras särskilt mycket av blodsugande bromsar. Anledningen? De är vita. Susanne Åkesson var på plats vid Harvard University i Boston för att ta emot utmärkelsen som består av diplom, en statyett och inte minst – äran.

PRINSANSLAG. Gustav Smith, forskare i hjärtsjukdomar och läkare, får Prins Daniels forskningsanslag för yngre lovande forskare. Anslaget, som delas ut av Hjärt-Lungfonden och är på 6 miljoner kronor, gör det möjligt för Gustav Smith och hans kollegor att fortsätta arbetet med att hitta nya biomarkörer och effektivare behandling för patienter med den livshotande diagnosen hjärtsvikt.

MEDALJ. Kjell Lindström, professor emeritus i elektrisk mätteknik och medicintekniska avdelningen, Skånes Universitetssjukhus i Malmö, tilldelas The Ian Donald Technical Development Award 2016 av The International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology (ISUOG). Denna medalj utdelas till någon som har gjort enastående insatser till den tekniska utvecklingen av ultraljud inom obstetrik och gynekologi.

FERNSTRÖMPRIS. Stamcellsforskaren Malin Parmar får Lunds universitets lokala Fernströmpris på 100.000 kronor. I sin forskning undersöker hon hur man med avancerad metodik kan reparera en hjärna som skadats av t.ex. Parkinsons sjukdom.

Fernströmstiftelsens stora nordiska pris går i år till cancerforskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas. Deras forskning handlar om cellernas svar på DNA-skador. Jiri Lukas arbetar vid Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research vid Köpenhamns universitet, och Jiri Bartek delar sin tid mellan danska Cancerfonden (Kræftens Bekæmpelse) och KI i Stockholm, där han har en professur vid SciLifeLab.

HEDERSDOKTOR. Peter Dahlgren, professor emeritus i media- och kommunikationsvetenskap har blivit hedersdoktor vid Université de Lorraine in Metz i Frankrike.

TOBIAS PRISET. David Bryder, forskare i molekylär hematologi vid Institutionen för laboratoriemedicin, tilldelas Tobias Priset 2016, på 10,1 miljoner kronor. Priset får han för sina ”banbrytande forskningsinsatser avseende blodcellnybildning, faktorer som reglerar blodstamcellers mognadsprocess, och blodstamcellers åldrande, vilka har stor betydelse för resultaten vid stamcellstransplantation”. Tobias Priset, som delas ut av Kungliga Vetenskapsakademin, är ett av Sveriges största enskilda forskarpris och delas ut till minne av Tobias som avled i en svår blodsjukdom bara 17 år gammal.