Priser/utmärkelser

Priser och utmärkelser i februari

Följande vid Lunds universitet har prisats:

NÄRINGSLIVSPRIS. Professor och över-läkare Lennart Minthon har fått Malmö Stads näringslivspris inom Life Science 2014. Juryns motivering: ”Årets vinnare har under flera år tillsammans med engagerade medarbetare initierat och utvecklat metoder och verksamheter som förbättrat och effektiviserat vården av äldre som drabbats av demensrelaterade sjukdomar. Minneskliniken, nationellt kvalitetsregister inom demensvård och migrationsskolan är imponerande exempel på sådana initiativ som alla rönt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.”

ADMINISTRATIVT PRIS. Lunds universitets administrativa pris delas ut årligen för utmärkta administrativa insatser av innovativ karaktär som bidragit till universitetets utveckling eller för service och effektivitet utöver det vanliga. 2015 års pris går till personalchef Gunilla Thylander, Kansli N och till Karim Andersson, LTH:s kansli. Det delas ut i samband med professorsinstallationen den 13 mars. Pristagarna tilldelas ett diplom samt ett belopp om 15.000 kronor för egen kompetensutveckling.

ERC-ANSLAG. En teknolog och två medicinare, Cristian Sminchisescu, professor i tillämpad matematik vid LTH, och Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi samt Jonas Larsson, docent i molekylär medicin får två miljoner euro var från Europeiska forskningsrådet i 2014 års utlysning av ERC Consolidator Grant till etablerade toppforskare.

TILL INNOVATIONSRÅDET. Professor Charles Edquist vid CIRCLE tar plats i regeringens innovationsråd tillsammans med bl.a. Pam Fredman, Göteborgs universitet och Johan Rockström, Stockholms universitet.