Priser/utmärkelser

Priser och utmärkelser under februari och mars

En rausingpristagare och två administrativa pristagare finns bland utmärkelserna i februari och mars, – liksom ett pris till ”bästa framtida projekt”.

BÄSTA PROJEKT. MAX IV-anläggningen har fått pris för ”Bästa framtida projekt” vid Mipim Awards. Fastighets AB ML 4 som ägs av Wihlborgs och Peab är byggherre och arkitekterna bakom den ringformade byggnaden är Fojab och Snöhetta. Mipim är en internationell fastighetsmässa i Cannes som bland annat prisar byggprojekt världen över.

RAUSINGPRISTAGARE. Marianne Gullberg, professor i psykolingvistik och chef för Humanistlaboratoriet, tilldelas Rausingpriset 2014. I motiveringen kan man läsa att hon har brutit ny mark inom andraspråksinlärning. De flesta av oss har fått höra att barn lär sig språk lättare än vuxna, men Marianne Gullbergs forskning visar att vuxna faktiskt är mycket kraftfulla språkinlärare.

ADMINISTRATIVA PRISTAGARE. Lunds universitets administrativa pris delas i år mellan Britt-Maria Hansson, administrativ chef vid Fysiska institutionen och koordinator Eva Lindgren vid sektion Student och utbildning.

PEDAGOGISKT PRIS. Studentkårernas pedagogiska pris delas i vår mellan docent Mats Urde på Företagsekonomiska institutionen och professor Helena Alexanderson på Geologiska institutionen.

HEDERSDOKTORER. Medicinska fakulteten har utsett sina hedersdoktorer som är tre till antalet i år. Sir Sabaratnam Arulkumaran, professor emeritus i obstetrik och gynekologi vid S.t Georges University of London, president i FIGO (Federation International Obstretic et Gynecologie) och president i British Medical Association.

Professor Arulkumaran är en av de lysande stjärnorna inom sitt forskningsområde med en lång rad av akademiska och kliniska befattningar och uppdrag, publikationer och hedersutnämningar. Han har haft ett nära samarbete med forskare inom obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet sedan 1980-talet.

Dr. Louis M. Aledort, Mary Weinfield Professor of Clinical Research in Hemophilia Mount Sinai School of Medicine, New York och Scientist-in-Residence, New York School University.
Professor Aledort är en stor auktoritet inom den internationella kliniska koagulationsforskningen. Han har över flera professionella generationer haft ett nära samarbete med forskare och kliniker vid Lunds universitet och koagulationsverksamheten i Malmö.

Hans Skalin, jurist, Kampradfamiljens representant i Fru Berta Kamprads Stiftelse för utforskning och bekämpning av cancersjukdomar.
Hans Skalin knöts 1986 som styrelseledamot till Fru Berta Kamprads Stiftelse för utforskning och bekämpning av cancersjukdomar som stödjer företrädesvis cancerforskning med anknytning till onkologiska kliniken i Lund.