Allmänt, Forskning

Promotion i skir grönska

I full sol tågade 208 doktorer, 9 jubeldoktorer och 18 hedersdoktorer genom Lundagård mellan Universitetshuset och Domkyrkan. Årets största akademiska högtid ramades in av en sällan skådad syrenprakt, och den nya lindallén lyste grön. Nytt för i år var en rullstolsramp så att även de med funktionshinder kunde delta i processionen.

Promotionen 4 LITENRektor Torbjörn von Schantz har deltagit i många processioner – men det var första gången som rektor, och kändes lite speciellt. Han beskrev stämningen i Universitetshusets atrium innan promenaden ner till Domkyrkan som både uppsluppen och spänd. Kring denna händelse har allt kretsat under månader och år. Förberedelserna för själva högtiden har pågått med accelererande intensitet sedan ett halvår tillbaka. Och det är en ära för Lunds universitet att denna kan ceremoni kan hållas i Lunds domkyrka, menade rektor.

I talet i kyrkan vände rektor sig särskilt till jubeldoktorerna då han jämförde hur världen såg ut för 50 år sedan då dessa blev doktorer. 1965 provsprängde Kina, Vietnamkriget eskalerade, Winston Churchills död markerade slutet av en era.

– Här i Sverige, fortsatte rektor, var bensinen billigare än mjölken – och Lund hade på den tiden 45.000 invånare. Men de stora barnkullarna från 1940-talet påbörjade högre studier och stan växte.

Detta år, 1965, blev Birgitta Odén professor i historia vid Lunds universitet och vid sin utnämning var hon både landets första kvinnliga professor i historia och den första kvinnliga professorn någonsin vid Lunds universitet. Då var det Philip Sandblom som var rektor och de två nytillkomna Samhällsvetenskapliga och Odontologiska fakulteterna medverkade i ceremonin för första gången.

Till hedersdoktorerna sa Torbjörn von Schantz att de gjort bestående insatser för akademisk forskning och undervisning. Och till de drygt 200 nya doktorerna att de flyttat fram positionerna inom sina ämnen en aning.

– För vissa av er innebär doktorsdisputation och promotion inträdesbiljetten till en fortsatt gärning vid universitetet och för andra språngbrädan mot arbete i privat eller offentlig sektor.

Torbjörn von Schantz sa också att han tror att lösningen på de stora framtidsfrågorna ligger i skärningspunkten mellan å ena sidan teknik, medicin, naturvetenskap och å andra sidan samhällsvetenskap, religion, humaniora och de konstnärliga ämnena.

– Det är först när vi kan kombinera hela kunskapskroppen i vårt breda universitet som vi kan förstå, förklara och förbättra vård värld och människors villkor. Och då är alla delar lika viktiga.

Medan ceremonin pågick i kyrkan sköts 51 kanonskott i Lundagård.

Text: Maria lindh

Foto: Jonas Andersson & Gunnar Menander

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *