Allmänt, Samhällsvetenskap

Samhällsvetarna inleder 50-årsfirande på Kulturnatten

I år är det femtio år sedan samhällsvetarna blev en egen fakultet. Det ska firas under hela läsåret med start på Kulturnatten den 20 september. Då öppnar man dörrarna till det nyrenoverade Eden och bjuder bland annat på blixtbelysning av angelägna samhällsfrågor.

Eden

Institutionen för psykologi speglar sig i nyrenoverade Eden, där aktiviteterna under Kulturnatten äger rum. Foto: Kennet Ruona

För femtio år sedan blev samhällsvetarnas utbildningsuppdrag så stort att regeringen fattade beslut om att det skulle bli ett eget utbildningsområde. Därmed fick universiteten i Lund, Göteborg och Uppsala samhällsvetenskapliga fakulteter.

– Oj, är ni bara femtio år gamla får jag höra ibland när jag berättar om jubileet, säger Ann-Katrin Bäcklund, dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten. Det är förstås en sanning med modifikation. Flera av ämnena har så klart mycket gamla anor.

Av fakultetens ursprungliga ämnen finns bara psykologi, kulturgeografi, statsvetenskap, pedagogik och sociologi kvar sedan ekonomiämnena bildade en egen fakultet för drygt tio år sedan. Men sex nya institutioner har tillkommit: Socialhögskolan, service management, genusvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, rättssociologi och strategisk kommunikation.

– Jag tycker att framväxten av nya ämnen visar att vi är en dynamisk fakultet som speglar samhällets utveckling, säger Ann-Katrin Bäcklund.

På Kulturnatten drar jubileet igång. För första gången har samhällsvetarna ett eget kulturnattsprogram. Det ska hållas på det nyrenoverade Eden (se program intill).

Resten av jubileumsåret bjuder på såväl inåtriktad som utåtriktad aktivitet. I november håller man seminarium om samhällsvetenskapens ”impact”, det vill säga vilken betydelse samhällsvetenskapen har och hur man bedömer den.

I mars erbjuds gymnasieelever och samhällskunskapslärare från hela regionen före-läsningar om aktuella ämnen, och i april planeras ett vetenskapssymposium om det kreativa universitetet.

Jubileumsåret avslutas i maj med en fest för personal och studenter och externa gäster.

– Det blir en utomhusfest i hela kvarteret Paradis, säger Magnus Jerneck, professor i statsvetenskap som sitter med i jubileumskommittén.

Lagom till den stora jubileumsfesten ska en stor festskrift vara klar. Den kommer att ge perspektiv på avgörande historiska händelser inom den samhällsvetenskapliga fakulteten, men också blicka framåt. En grupp yngre forskare ska ge sin syn på samhällsvetenskaplig forskning de kommande femtio åren.

Ulrika Oredsson

JUBILEUMSÅRET 2014–15

• 20 september Kulturnatt med samhällsvetare på Eden

• 26 november Seminarium om samhällsvetenskapens impact

• Mars Skolor från hela regionen bjuds på föreläsningar

• April Symposium om det kreativa universitetet

• Maj Utomhusfest med långbord i kvarter Paradis

I jubileumskommittén sitter Gunnar Andersson, Katarina Jacobsson, Magnus Jerneck, Jitka Lindén, Charlotte Simonsson, Ursula Egidius och Ludvig Sundin.

För mer information, besök www.sam.lu.se/jubileum/kulturnatten-2014

AXPLOCK FRÅN KULTURNATTSPROGRAMMET

• Allt vi vill veta om samhället – snabba frågor, snabba svar. Forskare frågas ut av Andreas Ekström, journalist Sydsvenskan, och närvarande publik.

• Angelägna samhällsfrågor i blixtbelysning. Kortföreläsningar under rubrikerna tvång–frihet, rik–fattig, sjuk–frisk, samspel–konflikt, uppkopplad–nedkopplad.

• Närkamp i närbild. Wrestlingfotografen Fredrik Schoug visar bilder från striderna i Wrestlingparadiset Malmö.

Indiansk kultur. Socialantropologen Christer Lindberg presenterar bilder av indiansk kultur från sina resor i Nordamerika.

• Not only Hilma af Klint: Anomalous psychology in modern and contemporary art. Etzel Cardeña, professor i psykologi, föreläser om förändrade medvetandetillstånd och modern konst.

Läs mer på http://www.sam.lu.se/jubileum/kulturnatten-2014