Priser/utmärkelser

Senaste priser och utmärkelser…

Ett axplock från oktober och novembers utmärkelser.

FORSKNINGSPRIS. SO:s forskningsråd (arbetslöshetskassornas samorganisation) delar ut 75.000 kronor till professor Anders Kjellberg för hans forskning om förändringarna i a-kassereglerna och dess effekter. Anders Kjellberg har också fått Lars Salvius-föreningens stipendium på 30.000 kronor.

ERC Starting Grants. Det blev god utdelning av Europeiska forskningsrådets ERC Starting Grants för unga forskare vid Lunds universitet. Fyra forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten har beviljats anslag: Erik Wahlén, Matematikcentrum, Caterina Doglioni, Fysiska institutionen, Jessica Abbott, Biologiska institutionen och Helena Westerdahl, Biologiska institutionen. På Medicinska fakulteten har Gustav Smith, Institutionen för kliniska vetenskaper, beviljats anslag.

Forskar Grand Prix-brons. Tuva Richert, doktorand i partikelfysik vid Lunds universitet, tog brons i årets Forskar Grand Prix. Vinnare blev Sunil Kumar Ramamoorthy som forskar om förnybar plast vid Högskolan i Borås, och på andra plats kom Silvia Galli, Malmö högskola.
I Forskar Grand Prix har deltagarna fyra minuter på sig att underhålla, informera och inspirera både publik och jury med en presentwation om sin forskning. Åtta forskare från hela landet hade kvalificerat sig till finalen i Stockholm.
Den nationella finalen arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

FRÄMSTE ENTREPRENÖR. Rickard Öste på avdelningen för näringslära och livsmedelskemi på Kemicentrum har utsetts till Sydsveriges främste entreprenör av ”EY Entrepreneur of the year”. I januari är det Sverigefinalen i Stockholm och om Rickard Öste segrar även där, går han vidare till världsfinalen i Monte Carlo nästa sommar. Anledningen till utmärkelsen är den havredryck som senare blev företaget Oatly som Öste ligger bakom.

EINAR HANSEN-PRIS. Forskningspriset har tilldelats Mikael Roll, lingvist och docent i allmän språkvetenskap. I motiveringen står bland annat att han tillsammans med sin växande forskargrupp har som mål att bidra med kunskap som kan tillämpas i utvecklingen av nya metoder för inlärning av svenska som främmande språk. Einar Hansens hederspris går till Arne Jönsson, professor i latin.

ÅRETS INNOVATÖR. Juryn för priset Årets framtidsbyggare har utsett Karin Adalberth till årets innovatör för hennes arbete med att skapa ett hus som alstrar mer energi än det använder.  Hon är doktor i byggnadsfysik och belönas med 750.000 kronor. Hon är också hjärnan bakom huset ”Villa Åkarp” som är det första plusenergi-huset i Sverige.

PEDAGOGPRIS. Martin Johansson vid Institutionen för translationell medicin prisades nyligen med Cor-märkning  – en åtråvärd kvalitetsstämpel från studenterna på läkarprogrammet.

ARBETSMILJÖPRIS. Karin Lovéns examensarbete inom aerosolteknologi vid LTH får 15.000 kronor av Prevent och AFA Försäkring för att det kan bidra till en bättre arbetsmiljö för städare som är det tionde vanligaste yrket i Sverige.

NYA IVA-LEDAMÖTER. Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, har valt in 15 nya ledamöter varav följande tre kommer från Lund: Mikael Eriksson, professor i acceleratorfysik, Sven Mattisson, adjungerad professor för elektro- och informationsteknik och Erik Serrano, professor i byggnadsmekanik.

ADMINISTRATIVT PRIS. Sara Novakov, administrativ chef på kansli EHL, samt vaktmästarna Claes Lawett och Lars-Göran Stjärnfeldt, LU-service, får Lunds universitets administrativa pris 2016. Sara Novakov tilldelas 15.000 kronor för egen kompetensutveckling. Claes Lavett och Lars-Göran Stjärnfeldt tilldelas tillsammans 15.000 kronor för egen kompetensutveckling.

ACADEMY FELLOWS. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har utsett årets Wallenberg Academy Fellows. Två av de unga och lovande forskarna kommer från Medicinska fakulteten vid LU: Pontus Gourdon vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap och Göran Karlsson vid Institutionen för laboratoriemedicin. Det femåriga forskningsanslaget innebär att de kan koncentrera sig på sin forskning och ta sig an svåra och långsiktiga forskningsfrågor samtidigt som de får en möjlighet att stärka sitt vetenskapliga ledarskap.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *