Administration, Allmänt

Sjunger sig pigga på lunchen

Sjunga istället för gympa på friskvårdstimmen? På den universitetsgemensamma förvaltningen har två anställda startat en kör för sina kollegor. Här sjungs det för fulla muggar på lunchen, och det krävs ingen sångvana.

Elisabet Ekenstam o Anna Sjosten

Elisabet Ekenstam och Anna Sjösten är initiativtagare till friskvårdskören.

– En chef sa att det märks direkt när personalen har varit på kören, då är de glada när de kommer tillbaka och nynnar i korridoren. Vi ser på folk att de har fyllt på batterierna när de går härifrån.

Det finns forskning som visar att körsång frisätter oxytocin och andra må bra-hormoner. Initiativtagarna Anna Sjösten och Elisabet Ekenstam uppmuntrar alla sina kollegor att komma och många som inte ”kan” sjunga har vågat sig hit.

– Många har inte sjungit sen musiklektionerna i skolan men det spelar ingen roll. Vi fokuserar på glädjen och det låter faktiskt jättebra när man är glad, säger Elisabet Ekenstam som arbetar med psykosocial arbetsmiljö och rehabilitering på den centrala förvaltningen.

Hon och personalkonsulten Anna Sjösten hade suttit på varsin kammare och funderat på möjligheten till att starta en friskvårdskör på jobbet. När de upptäckte varandra gick de till personaldirektören. Omedelbart bifall och tillgång till en lokal med piano blev resultatet. Då kom nervositeten, ingen av dem är utbildade körledare och plötsligt skulle de leda sina kollegor i sång.

– Det var en jättestor utmaning, vi ville gärna ta hit en student från Musikhögskolan men det fungerade inte på lunchen. Då tänkte vi att vi får ta det, som glada amatörer och körsångare på fritiden. Första gången kom det 45 personer, vi höll på att storkna. Men det är jättekul, säger Anna Sjösten.

I snitt 20 personer dyker upp varje torsdagslunch. Eftersom Anna Sjösten och Elisabet Ekenstam arbetar med arbetsmiljö och hälsa inom sina tjänster så har de full koll på att friskvård kan vara annat än motion, och att körsång är en godkänd friskvårdsaktivitet. Men körsång på  arbetstid – är det friskvård i samma klass som ett spinningpass på Gerdahallen?

– Absolut, och innan vi startade frågade vi runt om våra kollegor använde friskvårdstimmen. Många gjorde inte det och då är det förstås bra om det finns fler alternativ till må bra-aktiviteter. Vi vet att mår vi bra så gör vi ett bra jobb, det är viktigt för universitetet!

I ett år har det sjungits på Palaestra i Lundagård. Körledarnas dröm är att det startas fler må bra-körer runtom på universitetet.

– Vi skulle vilja utmana fakulteterna på ett riktigt körslag!

Text: Jenny Loftrup

Foto: Jonas Andersson