Samverkan

Skissernas nyinvigning närmar sig

Bakom kulisserna och byggstaketen genomgår Skissernas Museum en intensiv förvandling. Den 28 januari invigs museet på nytt.

Patrick Amsellem

Museichef Patrick Amsellem ser fram emot att visa nya verk ur museets samlingar. Foto: Jenny Loftrup

Det man ser utifrån är att en ny roströd tillbyggnad lagts till museet. Den är signerad arkitektfirman Elding Oscarson. I tillbyggnaden kommer det att finnas restaurang, reception och museishop.

– Allt i förnyelsen handlar om att göra museet och konstverken mer tillgängliga. Den yttre förvandlingen ger museet ett nytt ansikte mot UB-parken, säger Patrick Amsellem, museichef som nu längtar efter att få öppna efter ett och ett halvt års förnyelsearbete bakom stängda dörrar.

Det arbetas intensivt för att hinna klart till invigningen. Fem meter höga gipsskulpturer och gigantiska målningar transporteras genom lokalerna. Konstverken är på väg upp på väggarna igen, efter rehabilitering hos konservatorer som har putsat och lagat dem. De mest kända verken av Matisse och Delanuay hänger redan på plats i den internationella salen.

– Gamla besökare kommer att känna igen sig, men vissa verk är utbytta. Vi tar chansen att visa upp andra spännande verk ur våra samlingar. Det blir fler samtida verk och fler kvinnliga konstnärer representerade.

Museet kommer att ha kvällsöppet på torsdagar, då det alltid ska hända något särskilt. Man kommer också att ordna ”Skissernas night” fyra gånger om året på lördagskvällar.

– Det blir artister, musik, samtal, filmvisningar. Tillsammans med restaurangen vill vi bidra till ett levande, festligt kulturliv i Lund även kvällstid.

Nytt blir också brown-bag-lunches med kreativa samtal på museet och studentguidningar.

– Studenterna är viktiga, vi vill gärna att fler ska hitta hit. Under 2017 kommer vi att arbeta med studenter med olika bakgrund som kan utveckla visningar efter sina intresseområden, till exempel genusvetenskap eller arkitektur.

Den numera inglasade innergården kommer fungera som mötesplats, som underlättar museets intention att skruva upp samarbetet med olika partners.

Under flera års tid har museet arbetat med att digitalisera sina samlingar, så att man i framtiden kan söka i dem på hemsidan.

– Invigningen blir ett startskott för våra nya satsningar, i januari få vi äntligen vända oss utåt och visa upp oss. Men det är mycket att göra nu på slutet, det blir inga långa julledigheter för personalen…

Jenny Loftrup