Allmänt, Forskning, Medicin

”Small talk” – inget för svenskar…

Höstkväll på Lunds IP. I skymningen går spelarna i Rugbylaget Lugi Lions ut på planen. En av dem är sydafrikanen Anele Gela från Kapstaden. Men snart är det dags för honom att lämna laget. I november, efter drygt fyra år i Lund, flyttar han tillbaka till Kapstaden.

Anele_Gela

Rugbyn har hjälpt Anele Gela att lära känna de annars ganska slutna svenskarna

– För mig har rugbylaget varit helt avgörande för att komma in i samhället och träffa människor utanför forskargruppen.

Anele Gela kom till Lund för fyra år sedan som Erasmusstudent och började doktorera på BMC. Den stora utmaningen skulle bli språket. Trodde han.

Han insåg snabbt att det inte skulle bli några problem eftersom de flesta pratar väldigt bra engelska. Dessutom är det engelska som gäller i den internationella forskargruppen.

Den stora omställningen handlade istället om att anpassa sig till livsstilen och få kontakt med människor utanför forskargruppen.

– I Kapstaden är det enkelt att få kontakt. Här är det betydligt svårare. Människor är inte särskilt öppna och det där med ”small-talk”, det är inget som de flesta svenskar verkar vara särskilt bra på, skrattar Anele Gela.

Det som lockade med att komma till Lund var framförallt vetskapen om att här finns forskning i världsklass. Han har trivts väldigt bra i forskargruppen och för några veckor sedan blev han klar med sin doktorsavhandling.

Redan efter några veckor i Lund kom Anele Gela i kontakt med Lugi Lions. Sedan dess har laget varit en fast punkt i tillvaron.  Inte bara genom träningar och matcher varje vecka.

– Det är med vännerna i rugbylaget som jag har firat midsommar och varit på kräftskiva.

Rugby kan betraktas som en nationalsport i Sydafrika. Intresset är enormt och landslaget håller yppersta världsklass. I jämförelse är Sverige en lilleputt.  Lugi Lions har stor omsättning på spelare och lagets filosofi bygger till stor del på – precis som för forskargruppen – att attrahera internationella talanger.

– Laget håller en hygglig nivå, men kvalitén hänger mycket på vilka internationella utbytesstudenter vi lyckas värva.

I november ska Anele flytta tillbaka till Kapstaden för att fortsätta sin forskarkarriär (post-doc). Han kommer ha fortsatt tät kontakt med forskargruppen i Lund och det är med blandade känslor han lämnar Lund.

– Det ska bli härligt att träffa familj och vänner, men jag kommer sakna forskargruppen och rugbylaget. I Kapstaden har jag inget rugbylag att återvända till. Men nästa år fyller jag 30 så det är väl lika bra att sluta innan jag skadar mig ordentligt.

Text: Johan Nyman

Foto: Ulrika Oredsson

MER OM Anele gela

Anele Gela blev utsedd till årets spelare i Lugi Lions 2014.

Anele Gela har ingått i en forskargrupp på avdelningen för lungmedicin och allergologi på BMC.

I sin avhandling On airway host defence during allergic inflammation har Anele Gela visat att vissa ämnen (så kallade kemokiner) som orsaker allergisk inflammation i luftvägarna också kan användas som kroppsegna antibiotika.

På University of Cape Town kommer Anele Gelas forskning handla om utveckling av effektivare vacciner mot tuberkulos. Han planerar att bygga upp ett kontaktnät med svenska tuberkulosforskare.