Administration, Forskning, Medicin

Snabbt nyhetsflöde ökar bildens värde

Bilden ökar i värde i det allt snabbare nyhetsflödet. Forsknings­resultat som kommuniceras med effektiva bilder har större chans att nå ut och få genomslag. CASE ordnade fotodag med prisbelönte fotografen Johan Bävman för att ta bilder till sin forskning.

Bävman

Johan Bävman i fotograferingstagen. Foto: Erik Skogh

– Det var intensivt. Vi engagerade i princip alla pensionärer på en gata och plåtade i olika konstellationer och miljöer efter noggran plan, det byttes kläder och så vidare, säger Erik Skogh, kommunikatör vid CASE, Centre for Ageing and Supportive Environments, som nyligen 10-årsjubilerat.

Vid universitetet finns tre upphandlade fotografer, som fick sina uppdrag i hård konkurrens. Johan Bävman är en av dem. Han har bland annat fått TT:s fotopris för sin fotoserie ”Swedish dads”, som ledde till häpna reportage världen runt med svenska småbarnspappor som bytte blöjor och torkade av kladdiga små kinder.

Anorektiska redaktioner med färre fotografer har lett till att pressmeddelanden som ackompanjeras av en bra bild har lättare att få spridning både i tryckta tidningar, på webben och på sociala medier.

– Har man ingen bra bild är risken att det inte blir någon artikel i tidningen heller, mycket ratas även om ämnet är intressant. Alla vet att bilden kommer göra artikeln mer läst och spridd, att den är jätteviktig, säger Johan Bävman och refererar till sin tid på Sydsvenskan.

Genrebild till Case 20161008  Fotograf: Johan BŠvman Reporter: Erik Skogh kund: Lunds Universitet

Äldre på gymmet. Bild som kommer att illustrera äldreforskning om social och fysisk aktivitet. Foto: Johan Bävman

Fotona ska användas i olika sammanhang för att förstärka presentationen av den äldreforskning som pågår på institutionen. Det finns få bra fria bilder på nätet, särskilt på äldre människor och bilderna samlas till en bildbank. Alla doktorander på institutionen har fått möjlighet att ta fram en bild till sin kommande avhandling. Maya Kylén valde att skapa en bild där äldre spelar spel med ett barnbarn, eftersom hennes doktorsavhandling studerar boendets inverkan på fysiskt och psykiskt välbefinnande.

– Det visuella förmedlar en känsla, det ger något annat än text. Jag ville få fram glädjen i det sociala i hemmet och tycker att bilden lyckades.

Att konstruera bilder och försöka få dem se autentiska ut är en svår konst. Det gäller att skapa förtroende hos dem som blir fotograferade och försöka fånga dem i ett naturligt skeende. Johan Bävman funderar mycket innan en fotografering, ibland gör han till och med skisser före. På plats är han sparsmakad på avtryckaren, och vet hur han vill ha det.

– Jag tycker resultatet blir bäst om man har ett koncept och tar ett antal bilder som fungerar som helhet. Förutom att man använder de enskilda bilderna vid olika tillfällen, så fungerar bilderna tillsammans t.ex. på en utställning eller på en webb.

Jenny Loftrup