Humaniora, Samverkan

Socialantropolog i indianland

Medeltida kristendom möter modern indiansk andlighet genom en ny foto­utställning i Klosterkyrkan i Ystad. Bakom storbilderna av nordamerikanska indianer och deras heliga platser, står professorn i socialantropologi Christer Lindberg. Hans institution tog tillfället i akt och ordnade en gymnasiedag bland indianbilderna i kyrkan.

Ung indian

Festklädd ung indian.

Christer Lindberg har de senaste åren kombinerat sin gamla fotohobby med sin forskning. Han har gjort flera resor till Nordamerika och fotodokumenterat kulturella uttryck, inte bara indianska. Men det var indianer som de ansvariga i Ystad blev intresserade av när de träffade Christer Lindberg för att diskutera en utställning.

Utställningen hänger under de höga valven i själva Klosterkyrkan – tjugofem stycken två gånger två meter stora förstoringar. Titeln är ”Indianer – andlighet i naturens tempel”. -Bilderna kommer från Christer Lindbergs -resor i gammalt indianland i amerikanska mellan-västern och -västra Kanada.

Utställningen domineras av landskap från prärien, Klippiga bergen och Yellowstone – -platser som länge varit heliga för indianerna.

– Platser spelar en stor roll i indiansk andlighet. Men för att en stam i dag ska kunna förhandla till sig land, som tagits ifrån den, krävs en officiell status, säger Christer Lindberg.

Stora stammar som Navajo i USA har varit mer framgångsrika än mindre och geografiskt utspridda indianstammar i framför allt Kanada.

– Det finns många kanadensiska band, dvs. mindre, uppsplittrade indiangrupper, som aldrig fått ett statligt erkännande. Människorna känner sig som indianer, men betraktas inte som det officiellt. Det är mycket svårare för dem att föra en gemensam kamp, förklarar han.

Själv blev han starkt gripen av flera av indianernas heliga platser som ofta ligger i otillgänglig natur, en bit ifrån de vanliga turiststråken.

– Man känner hur liten människan är. Även om man inte är religiös infinner sig en vördnad inför naturens storhet.

Andra mindre delar av fotoutställningen i Ystad handlar om indianernas kontakt med de invandrade européerna – ett kors symboliserar den kristna missionen. En annan del handlar om myterna i den indianska religionen, uttryckta i totempålar och hantverk från den amerikanska nordvästkusten där man var skicklig på att snida i trä.

Dagens indianska andlighet speglas i de stora fester som ofta ordnas runt fjärde juli och som kallas Powwow.

– Det är egentligen inga religiösa tillställningar utan snarare ett slags festande och danstävlingar, där dansare från olika stammar möts på prärien eller i Rocky Mountains. Både danser och dräkter poängsätts. I dräkterna blandar man traditionella och moderna symboler – fjädrar kombineras med stålmannen-emblem.

Ändå finns vissa inslag av traditionell andlighet och schamanism också i Powwow, säger Christer Lindberg. Cirkeln, symboliserande det eviga kretsloppet, är till exempel viktig, liksom dansen och musiken som alltid präglat religiösa ritualer.

– Man har också en böneakt innan tävlingarna drar igång. Man ber bland annat för de många indianer som är i armén och befinner sig i Afghanistan och eller på andra ställen ute i världen.

Utställningen i Ystad pågår fram till slutet av september. I maj blir det ny vernissage – då utökar man med ytterligare fem förstoringar – nu av blommor och örter från Botaniska trädgården i Lund, örter med anknytning till indiansk andlighet. Christer Lindberg har tidigare gjort en bok om växterna i Botan tillsammans med humanekologen Thomas Malm, och bilderna kommer från denna. Samtidigt översätts utställningstexterna till engelska inför turistsäsongen.

Christer Lindberg kommer vid några tillfällen att föreläsa om schamanism och indiansk andlighet. Och sista veckan i mars fick han chans att berätta för gymnasieungdomar om indiansk religion.

Sociologiska institutionens prefekt Britt-Marie Johansson har uppmuntrat projektet. Och institutionen passade på att förlägga en av de årliga gymnasiedagarna hit. Man ville ta tillfället att visa hur spännande samhällsvetenskap kan vara.

Text: Britta Collberg

Foto: Christer Lindberg

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *